Це – спонсорський матеріал, вихід якого став можливим за фінансової підтримки партнера. Тема статті і текст розробляється з урахуванням його побажань
150 місць
через які варто
оселитись на Подолі
Поділ перетворюється на центр тяжіння для прогресивних містян: лише за минулий рік тут відкрилося понад 20 закладів, серед яких креативний хаб з кавою та баром Zbirka, Палац культури української спільноти Burning Man «Куренівка», концептуальний винний бар Line M Concept та багато інших. Арт-центр Closer на вулиці Нижньоюрківській, до якого приїжджають відвідувачі з різних країн світу, увійшов до 20 найкращих нічних клубів за версією міжнародного журналу електроніки Resident Advisor.
Разом з тим, дослідники архітектури району проводять тут екскурсії та читають лекції про Поділ, які дозволяють краще зрозуміти це місце. Він став своєрідним ключем до розуміння Києва. Розмовляючи з потенційними покупцями житлового комплексу 044 ми зрозуміли, що людей цікавить не тільки зручне розташування, але й, власне, життя на Подолі, бо вони в переважній більшості вже люблять цей район.
Разом з ЖК 044 «Хмарочос» спробував глибше зрозуміти, в чому полягає феномен сучасного розвитку Подолу, а заодно і розповісти, де найкраще їсти, гуляти, відпочивати й жити у цьому районі.
Культура
Культурний Поділ дозволяє відвідати місця з кардинально різним настроєм та програмою. Впродовж дня можна пограти в теніс, а коли стемніє, – непомітно розчинитися у натовпі під звуки андерграундної музики. На карті «Хмарочос» позначив 23 локації, де можна відпочити в будь-якій компанії у будь-який час.
Одним з ключових закладів Подолу за рік став готель Bursa. У цьому ж приміщенні працює однойменна неприбуткова галерея сучасного мистецтва, бар «1818» з терасою на даху та ресторан «Белый шум». Бар названо на честь року відкриття будівлі, в якій на початку XІХ століття жив перший головний архітектор Києва Андрій Меленський. Внутрішнє оздоблення Bursa визнано одним з найкращих за версією Міжнародної асоціації дизайнерів інтер'єру (IIDA). Тут відбуваються заходи, важливі для розвитку району – наприклад, публічні обговорення роботи комунальників чи гаражні розпродажі речей для жителів Подолу.

Візію для розвитку Bursa розробляє його виконавчий директор Василь Гроголь.
«Я думаю, що майбутнє району – за територією індустріального Подолу, ближче до станції метро "Тараса Шевченка". Для мене особливі – простір Izone і завод Tetra Pak (простір М82 – ред.), де проводить фестиваль вина мережа Good Wine і влаштовує вечірки CXEMA. Відвідую їх із задоволенням. А місцем з найкращою електронною сценою Києва для мене став новий клуб nide.

Крім цього, тато прищепив мені любов до Житнього ринку. Я постійно купую тут сало і ковбасу у одних й тих самих продавців і регулярно заходжу сюди за соком. Люблю кінотеатр "Жовтень" – у його програмі представлено як арт-хаусне, так і масове кіно. Також з задоволенням прогулююся вздовж "Кортів на Подолі" – там красивий паркан, обвитий диким виноградом.

Крім цього, мені подобається дещо буржуазний Win Bar. Він змінює район завдяки своєму дизайну, роботі команди та майстерно складеному меню. До відкриття Bursa я їв там постійно».
Василь Гроголь
Виконавчий директор Bursa Gallery
Гастро
На Подолі є безліч кафе та ресторанів, де представлені страви кухонь з усього світу. Тут готують єврейські, ліванські, італійські, сербські, американські, мексиканські та індійські страви. Вегани, вегетаріанці та любителі м'ясних страв можуть знайти щось для себе у різних куточках району.
«Хмарочос» позначив на мапі 36 ресторанів та кафе. У них можна спробувати піцу на дровах, афганський плов, одеський форшмак, свіжу пасту, грузинські хінкалі, корейські ккочі (м'ясо чи субпродукти на шпажках) та турецькі десерти.

Останніми роками в Києві спостерігається бум східної кухні. Це пояснюєть по-різному: або тим, що азійська кухня сама по собі масштабна, або тим, що Київ є осередком культурної експансії міст Сходу, або ж тим, що столичний гастро бізнес спокусився собівартістю та смаком азійських делікатесів. Ми попросили власника корейського ресторану розповісти, де він обідає та відпочиває на Подолі.
«Моїм улюбленим місцем на Подолі був Рибальський міст. Ти посеред міської метушні, усе навколо виблискує та галасує – а варто зайти туди, і вмить – тиша. Там було добре "перезавантажуватись" наодинці чи відпочивати з дівчиною із Tinder. Багато дівчат там не бували.

Зараз я заходжу до "Любчика" їсти окрошку. Навідуюся на Житній ринок, де купую продукти, з яких готую вдома. Серед барів мій фаворит – Wood you like bar. Люблю його за гостей, персонал та атмосферу в цілому».
Ілля Богданов
Засновник корейського ресторану «Пян-се»
Натомість, на Подолі небагато кондитерських, але їхній асортимент дає широкий вибір. Наприклад, у Honey пропонують авторські десерти, еклери, макаруни, цукерки ручної роботи, мармелад та морозиво і сорбет із шістьма смаками.

Ми запитали у засновниці кондитерської Honey, які місця вона любить на Подолі.
«П'ятницями ми з подругами заходимо на ігристе вино у Win Bar, куди я також запрошую друзів з інших міст. Тут можна насолодитися камерною і дружньою атмосферою. Також навідуюсь за капучіно в Coffee Nostra на вулиці Ярославській, ходжу у спортивний клуб "Подольский", на АртПричал милуватися корабликами і на Житній ринок за покупками».
Анна Дуніна
Засновниця кафе-кондитерської Honey
Кава
Містяни звикають пити каву декілька разів на день, тож на Подолі є вдосталь кав'ярень і to-go спотів. У цих місцях каву часто готують на зернах власного обсмаження, а також проводять каппінги (професійні дегустації), на яких можна куштувати різні сорти та вчитися правильному заварюванню.
«Хмарочос» відзначив 20 кав'ярень Подолу на мапі.

Містяни, які розвивають кавову культуру Подолу, розповіли, що у районі їм подобається найбільше, і де слід куштувати найкращу каву.
«Я люблю Поділ за фунікулер, трамвай №12, який йде до Пущі-Водиці, і набережну на Поштовій площі. З особливою ніжністю ставлюся до плацу біля Києво-Могилянської Академії: у цьому деколи безлюдному та тихому місці ми часто відпочивали з друзями по вечорах, а потім там з'явився ресторан. Незмінними кавовими фаворитами на Подолі для мене залишаються London Coffee та First Point. Щоб поїсти, обожнюю Hum:Hum – за хумус, і «Селедочную» – за шубу та картопляні вафлі».
Ніка Король
Власниця кав'ярні MyMuffin
«На Подолі, крім своєї мережі, я люблю «Світ кави». Завдяки архітектурі довкола закладу тут склалася одна з найприємніших атмосфер, щоб пити каву на вулиці. Її варять бариста-чемпіони. У цьому місці часто можна зустріти людей з моєї сфери діяльності.

В цілому, я частіше за все буваю в БЦ «Астарта» та у Win Bar. У першому панує ділова атмосфера, тут зручно проводити зустрічі, займатися плануванням й іншими бізнесовими речами, а у Win Bar – приємно коротати вечори за келихом вина разом з близькими людьми. Тут збираються красиві й стильні люди, тож "енергія місця" допомагає завершити день на хорошій ноті».
Ілля Лаврентій
Співзасновник OhMy espressobar
Магазини
Ринок, шоуруми, цирюльня, книгарня, меблі – на Подолі можна знайти все для власних потреб.

На карті «Хмарочос» зібрав 20 магазинів Подолу.
«Я не надто урбанізована містянка і заклади Подолу відвідую нечасто. Мої улюблені місця району – це Річковий вокзал, набережна на Поштовій площі та сквер Самосад, над яким ми працювали разом з друзями. Вночі я навідуюсь до "Хвильового" і Living Room. Місяць тому вперше за рік потрапила до River Port на тематичну вечірку – тоді я щойно повернулася до міста з Індії і ми з друзями шукали, де весело провести час».
Варвара Франко
Засновниця Partyhard shop
До того ж Подільський район пропонує мешканцям не соромитись своєї сексуальності та досліджувати її у місці, яке перестало бути лише секс-шопом. У Lovespace крім широкого асортименту секс-іграшок є також лекційний простір і кімнати для тематичних потреб. Ми дізналися, як вільний час на Подолі проводить його засновник.
«Я люблю весь історичний Київ з його низькою забудовою і дворики, про які не знають туристи. Друзі прищепили мені любов до "Світу Кави", а ще я обожнюю "Чорноморку". Також мені подобається відпочивати на вулиці: просто кататися на роликах вздовж вулиці Сагайдачного й біля Річкового вокзалу. Чекаю, коли там, нарешті, з'явиться пандус!»
Тарас Крупа
Засновник Lovespace
Бари
На Подолі у просторі М82 площею 15 тисяч квадратних метрів проходить найбільший у Східній Європі фестиваль вина від мережі Good Wine. Крім цього, на Подолі можна поговорити з сомельє у Wіn Bar, скуштувати «Фламандського» пива з плотвою у «Вернісажі» і випити карпатських наливок у барі «Гори».
На карті «Хмарочос» зібрав 21 бар Подолу, які точно не розчарують.

Ми поговорили з засновниками двох барів району і дізналися, який Поділ їм до вподоби.
«Я обожнюю Living Room. Сюди приходиш не за напоями від титулованого бармена, чи унікальним вибором вина й крафтового пива, і не задля модного інтер'єру, а за атмосферою. Тут завжди купа знайомих, звучать оригінальні жарти від бармена Андрія, й ніколи не знаєш, у який момент почнеться концерт балканської музики. Часто навідуюся в Podil East India Company – тут можна скуштувати чудові коктейлі».
Андрій Янковський
Співзасновник бару «Хвильовий»
«На Подолі я маю два місця сили: Win Bar та Closer. Зазвичай, мені важко оцінювати місця та речі, бо я одразу професійно прискіпуюсь до деталей: десь шви не такі, десь плями, двері, вимикачі, а до Win Bar – у мене немає жодних претензій. Мені до вподоби і концепція, і меблі закладу. Closer люблю, бо колись саме з нього почався мій проєкт».
Вікторія Барліна-Матат
Засновниця концептуального винного бару Line M
Made on
Tilda