Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Минулого уік-енду у приміщенні Будинку архітектора відбувся триденний воркшоп (майстерня) з перетворення київського ВДНГ. У заході взяли участь спеціалісти з різних галузей, дотичних до розвитку міста й просторів: ландшафтні дизайнери, архітектори, енергетики, експерти з профільного програмного забезпечення, дослідники, культурологи, урбаністи, журналісти, екологи, соціологи. Серед них був і представник “Хмарочосу”.

pomazan
Роман Помазан

архітектор, організатор заходу

«Якось мені зателефонував Костянтин Колесніков і сказав, що на ВДНХ збирається ініціативна група. Я сходив на збори цієї групи і зрозумів, що ніхто не має точного уявлення що і як робити. Тоді й виникла ідея продовжити і розкрити цю тему».

Всі учасники прослухали декілька лекцій щодо поточного стану ВДНГ, а також отримали знанння у галузі громадської участі у перетворенні міст. Юлія Буркарт розповіла про схожий досвід перетворень просторів у Німеччині за участі місцевої громади та представників малого бізнесу. Роман Помазан розповів про суть і сенс ідей сталого розвитку в оновленні міст й управлінні ними.

kolesnikov
Костянтин Колесніков
архітектор

«Насправді розкрити таку глобальну тему за три дні дуже важко. Але поставити собі якісь питання і їх обговорити, я гадаю це може бути першим кроком до діалогу, по-перше, з самим собою, а по-друге з іншими зацікавленими сторонами».

Окрім, “теоретичної” частини, всі три дні учасники працювали у групах. Метою кожної з груп було створити певну візію майбутнього ВДНГ та Голосіївського парку, в якому виставковий комплекс знаходиться. Основною умовою була сталість системи, тобто її максимальна автономність і незалежність від зовнішніх ресурсів. Щоб створити нове ВДНГ згідно зі сталим підходом, потрібні альтернативні джерела енергії, ідеї громадських просторів та соціально відповідального бізнесу. Створенням таких автономних систем і займались учасники воркшопу.

“Хмарочос” вже робив огляд існуючих проектів перетворення Виставкового центру.

[metaslider id=4738]

Результатом їхньої роботи стали презентації кожної з візій, а також 3D-моделі ВДНГ після оновлення. Організатори кажуть, що це не останній такий захід з приводу майбутнього виставкового центру, адже єдина стратегія оновлення вимагає участі багатьох експертів з різних галузей та багатоденної, чи навіть багатомісячної, роботи над проектом. Сподіваємось, що це був перший крок до перетворення київського ВДНГ на новий громадський простір, у який із задоволенням приходили б не тільки жителі навколишніх будинків та кияни, а й туристи з усього світу.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23480 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button