Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

27 жовтня телеведуча каналу «1+1» Соломія Вітвіцька та письменниця Ірена Карпа – сівши на інвалідні візки, спробували проїхатись вулицями Києва та на власному досвіді перевірити, як живеться людям з обмеженнями в пересуванні у столиці.

12037940_1659957627612617_7562334059910563344_n

Експеримент проходив в рамках акції «Один день із життя людини у візку», яку організувала ГО «Підмога.інфо». Акція проводилась з метою привернути увагу посадовців та громадськості до існуючих проблем маломобільних людей з пересуванням у міському середовищі. «Ми не дуже часто бачимо на вулицях міста людей у візках, і, перш за все, не тому, що їх немає, а тому, що вони не можуть вільно пересуватися у міському середовищі. За даними Мінсоцполітики в Україні проживає 2,8 млн людей з інвалідністю, 150 тис з них – у Києві, а вільний доступ до об’єктів громадського користування є не всюди», – розказав організатор акції, керівник ГО “Підмога.інфо” Олексій Краснощоков.

Дівчата проїхались вулицями міста, кожна за власним маршрутом, і спробували зробити буденні справи, які мають інколи виконувати люди на інвалідних візках: сплатити рахунок в банку, купити продукти в магазині, заїхати до кав’ярні та випити кави, проїхатись міським транспортом. Героїні стартували одночасно від КМДА. Соломія Вітвіцька проїхалась по вулиці Прорізній, відвідала аптеку та доїхала до вулиці Ярославів Вал, а потім спустилась сходами на станцію метро «Золоті ворота». «Це дійсно страшно», – прокоментувала Соломія свій спуск у метро, який вона не змогла подолати без сторонньої допомоги.

12193770_1659957584279288_3129265709295909907_n

Ірена Карпа їхала по паралельній вулиці – Богдана Хмельницького. По дорозі вона спробувала зайти до книжкового магазину «Буква». Їй також не вдалося це зробити без допомоги охоронця та старшого продавця магазину. Але найбільшим екстримом Ірена вважає спуск в підземний перехід. «Ви подивіться, під яким кутом зроблено пандус, на такому пандусі просто можна вбитись», – сказала Ірена перед тим, як спуститись. В перехід Ірені також допомогли спуститись двоє сильних чоловіків. Без їх допомоги зробити це було б неможливо. Подорож наших героїнь фіксувалась на відео, а сформований відео-звіт разом з рекомендаціями від організаторов акції ГО «Підмога.інфо» буде поданий до Департаменту містобудування та архітектури міста Києва.

11062766_10152947393808790_6618030041346672222_n
Ірена Карпа

письменниця, музикантка

«Знаєте, чого наші паралімпійці виграють всі золоті медалі? Тому що в нашій країні для інвалідів немає НІЧОГО. Спробуйте провести день чи бодай годину прикутим до такого візка. Я сьогодні спробувала. Руки болять неймовірно, двічі ледь не потрапила під авто і взагалі НЕ могла проїхати центральними вулицями столиці. Не кажучи про ліфти з метро. Про зручні пандуси. Про спуск із громадського транспорту. Тут з бордюра нереально без допомоги з’їхати!
В нашому суспільстві прийнято “не помічати” незручних персонажів.
Мере Кличко, це ж європейська столиця? Дуже раджу “покататися” дружно Київрадою бодай кілька годин. Зразу проясниться, що треба зробити для міста».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button