Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

«Хмарочос» вирішив використати машинне навчання та спробувати уявити, яким був Київ багато років тому, коли масової кольорової фотографії ще не існувало.

Трендом останніх років у комп’ютерній науці стає machine learning – машинне навчання алгоритмів, під час якого вони обробляють дані і таким чином вчаться прогнозувати, виявляти послідовності та шаблони. За визначенням американця Артура Семюела, піонера у розробці комп’ютерних ігор, machine learning – «це область знань, яка дає можливість комп’ютерам вчитися, не будучи явно запрограмованими».

У медіа машинне навчання стало трендом після того, як компанія Google показала свої розробки з машинного аналізу зображень. Алгоритм передивлявся мільйони картинок, а потім змінював нові зображення, показуючи, що він на них «бачить». Після цього у популярних медіа почали з’являтись матеріали: про перемогу програми над людиною у настільну гру го, про прем’єру короткометражного фільму за сценарієм, написаним алгоритмом, про реліз музичного альбому, тексти для якого написала програма, яка вчилась на піснях гурту «Гражданская оборона», тощо.

Цього року у вікдритому доступі у мережі з’явилась нова можливість використовувати машинне навчання для створення нового контенту та полегшення роботи. Йдеться про інструмент Colorful Image Colorization. Програма вміє аналізувати чорно-білі фотографії та автоматично робить їх кольоровими, прогнозуючи де на зображенні який колір знаходиться. Цьому алгоритм навчився під час перегляду тисяч інших картинок. За даними розробників, якщо людині показати оригінал кольорового зображення і поряд результат колорифікації програмою, і спитати, де ж справжня картинка, а де робота алгоритму, вона помиляється у 20% випадків.

1-bw1-color

Площа перед міською Думою. Зараз на цьому місці Майдан Незалежності.

2-bw 2-color

Готель «Європа». Стояв на Європейській площі. Зараз замість цієї будівлі Український дім.

3-bw 3-color

Бесарабський ринок невдовзі після будівництва. Можна побачити, як акуратно на ньому розташовані вивіски.

4-bw 4-color

Володимирський собор на бульварі Тараса Шевченка. Ще без небесно-зіркових бань, звісно ж.

5-bw 5-color

Вид з Хрещатика на вулицю Городецького. Зараз замість будівлі зліва – галявина та консерваторія, а замість цирку вдалині – кінотеатр «Україна».

6-bw 6-color

Вул Інститутська, вид з Хрещатика. Тут знаходилось відоме кафе-кондитерська, та міська біржа.

7-bw 7-color

Вид на Нижній Вал та вулицю Олегівську. Колись тут була невелика, двоповерхова забудова.

8-bw 8-color

Старий одноповерховий Гостиний двір. Контрактовою площею ще ходить трамвай, а у будівлі видно торгові точки.

9-bw 9-color

Вид на Поділ з гори Щекавиці.

10-bw 10-color

Вулиця Костянтинівська на Подолі.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button