Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Урбаністи Роман Помазан та Костянтин Колесніков розробили алгоритм концепції перетворення “Експоцентру України” (ВДНГ) на сучасний культурний та економічний комплекс та ревіталізації прилеглих до нього територій. Свої ідеї ініціатори прагнуть реалізовувати завдяки взаємодії між владою, громадою та бізнесом. Концепцію архітектори представили на виставці REX.

unnamed-(1)

Роман Помазан, архітектор-урбаніст:

“Ініціатива виникла влітку, коли ми зустрічалися з Владом Троїцьким щодо розвитку ВДНГ. У Києві є багато деградуючих територій, проте вони зберігають дух міста. Ці місця мають великий потенціал. І одне з них – ВДНГ. Практика відновлення та перетворення занедбаних міських територій широко розповсюджена за кордоном. Наприклад, у тому ж Берліні. (ред. Берлін відомий великою кількістю арт-сквотів – “захоплення” занедбаних будівель та об’єктів митцями та перетворення їх на майстерні чи арт-кластери). На даному етапі ми прагнемо спровокувати громадське обговорення навколо цього об’єкту. Потім потрібно провести якісне дослідження місця. Порахувати кількість будівель на території, ретельно дослідити місцевість. Після чого можна проводити дискусію. Такі дослідження досить затратні. У Європі, наприклад, проходить років десять до того моменту, як розпочингається реконструкція місця. Наразі ми проводимо опитування урбаністів, професіоналів у царині культури, соціалогів, девелоперів та спеціалістів з питань енергетики з України, Німеччини, Канади, Мексики та Польщі про нашу ініціативу. Результати опитування презентуємо найближчим часом.”

Ініціативу трансформації ВДНГ створено за власним бажання архітекторів. Територія має розвиватися згідно зі стандартами сталого розвитку з врахуванням інтересів всіх громад навколо. На  місці ВДНГ вони пропонують створити кластери, які б взаємодіяли один з одним: бізнес-кластер, культурний кластер, науково-освітній, екології та дозвілля, спорту та туризму.

ВДНГ

“Експоцентр України” відкрито у 1958 році, як виставку досягнень у народному господарстві СРСР. Сьогодні тут спостерігається поступовий занепад та деградація. Площа території складає 286 га. За рік місце відвідує близько 600 000 людей.

[metaslider id=2310]

Маніфест ВДНГ майбутнього – це стале, розвинуте місто в місті зі своїми правилами, вільною зоною торгівлі та кодексом співвіснування – це іноваціний хаб із сіма кластерами, які перетинаються та тісно взаємодіють між собою – це збереження унікальності  існуючих визначних пам’яток архітектури, зелених насаджень, а також вдале сполучення історичної спадщини й інноваційних складових.

Проекти

Раніше, ще до появи ініціативи Романа Помазана та Костянтина Колеснікова було розроблено декільно проектів перетворення ВДНГ. Вони розміщені на сайті “Експоцентру України”.

 Зона ділового центру “Бізнес-сіті”

На території Київського міжнародного ділового центру (КМДЦ) “Бізнес-сіті” відповідно до проекту планується створення адміністративно-офісних центрів, банків, спортивно-розважальних центрів, готельних та комплексів для обслуговування до 45 тисяч максимально можливої одночасної кількості працюючих та відвідувачів, з яких на ділові установи припадає до 50%.

 Метою будівництва ділового центру “Бізнес-сіті” разом з реконструкціэю Національного комплексу “Експоцентр України” є створення єдиного багатофункціонального комплексу.

Він формується вздовж головної планувальної вісі – проспекту Академіка Глушкова, важливої міської магістралі, де планується нова лінія метрополітену. В “Бізнес-сіті” передбачено п’ять основних функціональних зон, які пов’язані з планувальною структурою району, що проектується.

[metaslider id=2297]

Діловий центр

Займає найголовніше положення і максимально наближений до зон активної діяльності та транспортного обслуговування. Він формується баштами-офісами, поєднаними пішохідними переходами, а також комплексом адміністративних споруд вздовж проспекту Академіка Глушкова. До цієї зони входять споруди банків, телекомунікаційний центр, форум і конгрес-холи, прес-центри та інші.

Спортивний центр

Розташований в центрі “Бізнес-сіті” з врахуванням переобладнання та реконструкції існуючого критого манежу, льодового стадіону, тенісних кортів. В центрі, який проектується, передбачено розмістити багатофункціональний комплекс “Манеж” зі спортивними залами різного призначення, басейн, корти, боулінг-зали, фітнес-клуб, екстрім-клуб та інші.

Розважальний центр

Запроектований з урахуванням розважальних комплексів Експоцентру України та їх розміщенням. В ньому передбачено приміщення театру, концертного залу, кінотеатрів, відеозалів, виставкових

галерей, казино, залів ігрових автоматів, ресторанів, барів.

Готельний кимплекс

Поєднує 6 готелів різної ємності і різного рівня: від 600 до 1200 місць, відповідно від 18 до 24 поверхів. Готелі забезпечені паркінгами і комплексом обслуговування. Розташування готелів має зручну доступність до об’єктів “Бізнес-сіті” та об’єктів транспортного обслуговування.

Торгівельно-обслуговуючий комплекс

Поєднує в собі зручну організацію системи торгівлі всього “Бізнес-сіті”. В головних активних та пішохідних зонах формується мережа різноманітних магазинів, барів, кафе. Крім цього, передбачено проектом розміщення магазинів, кафе в пішохідних переходах-мостах. Весь комплекс споруд “Бізнес-сіті” має зручний доступ до автомобільних паркінгів та відкритих автостоянок, які забезпечують всю розрахункову чисельність всіх, хто перебуває в центрі. На пішохідні рівні та мости-переходи з рівня землі, а також з метрополітену пішоходів підійматимуть ескалатори вбудовані в споруди і мости.

Загальна площа КМДЦ – 75 га, з них під забудову – 55 га. Ділянка території під КМДЦ частково входить (приблизно 10 га) до території Національного комплексу “Експоцентр України”, а також займає територію в межах проспектів Академіка Заболотного та Академіка Глушкова.

 Зона спортивно-розважального центру

 Загальна площа території складає 274 340 кв.м.

[metaslider id=2300]

Згідно з проектом тут пропонують облаштувати:

– Аквапарк  на 3000 чоловік

– Екстрім-парк  на 2800 чоловік

– Шоу-ярмарковий центр  на 18000 чоловік

– Критий спортивний басейн з трибунами на 1000 місць

– Тенісний клуб, корти на 50 чоловік

– Ресторан  на 400 місць

– Кінно-спортивний клуб з трибунами  на 2000 місць

– Відкрита автостоянка  на 650 місць

– Ресторани, кафе, бари на 115 місць

– Супермаркет 1250 кв.м

– Парк мініатюр

– Поле для міні-футболу

– Поле для пейнтболу

Фото: Роман Помазан, Костянтин Колесніков

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23270 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button