Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Відкриття київського ЦУМу заплановано на березень 2016 року. За фасадом універмагу ведуться активні роботи, приховані від очей киян. “Хмарочос” поспілкувався з компанією-забудовником «ЭСТА Холдинг» та дізнався, на якому етапі зараз знаходиться будівництво.

_C2B2043---2014-11-04-at-14-48-37

Зовнішній вигляд ЦУМу залишається незмінним. Компанія інвестує значні кошти в реставрацію фасадів будівлі. Площа універмагу збільшиться вдвічі за рахунок внутрішнього двору. Над дизайном інтер’єрів працюють лондонські архітектурні бюро: Benoy і Four IV. Якщо Benoy відоме масштабними проектами типу Ferrari World в Абу-Дабі та Bluewater в графстві Кент, то бюро Four IV займається переважно оздобленням інтер’єрів. Приклади робіт можна переглянути нижче.

[metaslider id=3627]

На даний момент завершуються роботи щодо облаштування підземних поверхів універмагу. Крім іншого тут облаштують паркінг на 180 місць для автомобілів. Зараз ведуться переговори щодо співпраці з орендарями. Тому ще невідомо, чи відкриються магазини нових для України брендів.

Раніше зазначалося, що компанія «ЭСТА Холдинг» просила Київську міську раду розглянути можливість здачі в оренду підземного переходу, суміжного з будівлею ЦУМу.  Наразі компанія розглядає можливість участі в інвестиційному конкурсі щодо реконструкції підземного переходу. Конкурс поки що не оголошений.

breakdown-(4)

Історична довідка

В дореволюційний час на місці ЦУМу на розі вулиці Хрещатик та Фундуклеївської (зараз Б.Хмельницького) стояв дохідний будинок. Деякий час він належав купчисі Амалії Шедель. Згодом вона продала кутню ділянку фабриканту та міському діячеві Якову Бернеру. І він успішно здавав в оренду будівлю в центрі міста. У нащадків фабриканта її відібрали у зв’язку з процесом радянської націоналізації. Згодом через пожежі та громадянську війну 1917-го року постраждало чимало старих будинків у місті. У тому числі й будівля Бернера. Її вирішили ліквідувати за допомогою вибуху. Згодом на цьому місці звели невеликий будинок, який використовували як їдальню. Потім її переоблаштували під павільйон-звіринець.

[metaslider id=3626]

В 1923 році у Києві розпочався процес активного будівництва. На місці теперішнього ЦУМу вирішили звести офісне приміщення. Згодом у будівлі вирішили розмістити “Будинок книги”. Відкоректували вигляд фасаду і в 1938-1939 роках тут вже стояв новий ЦУМ. Але він постраждав від пожежі під час Другої світової війни, у 1942 році. Зберігся лише фасад. Реконструкція будівлі відбулася у 1958-1960 роках. Після війни були зруйновані сусідні будинки. За рахунок прилеглих територій торговельний центр отримав змогу розширитися.

Хочеться сподіватися, що київський ЦУМ не стане аналогом московського і не перетвориться на засилля магазинів лакшері сегменту. Разом з тим участь у реконструкції провідних архітектурних бюро світу вселяє надію, що радянський дух збереже лише фасад універмагу. Сподіваємося, з 2016 року ЦУМ буде інтегрований у громадське життя.

Фото старого ЦУМу: http://stolichni.in.ua/istoriya-kievskogo-cuma-v-fotografiyax/

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button