Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Print

З 28 січня до 28 лютого в Центрі візуальної культури (вул. Глибочицька, 44) відбудеться виставка “Надбудова”, яка представить найцікавіші проекти київського повоєнного неомодернізму в архітектурі. На виставці будуть уперше показані проекти видатних київських архітекторів – як реалізовані, так і нереалізовані – а також простежено трансформацію їхніх утопічних задумів.

Відкриття виставки – 28 січня о 19:00

Виставка «Надбудова» є одним із результатів багаторічного дослідження радянського неомодернізму в Україні. Раніше це дослідження лягло в основу виставок «Радянський модернізм 1955-1991: Невідомі історії» в Architektur Zentrum Wien (2012), Trespassing Modernities в галереї SALT Galata, Стамбул (2013), та Parallel Modernities нa 31-ій бієнале в СанПаулу (2014). В рамках проекту було проведено численні інтерв’ю з архітекторами Києва та інших міст України, а також архівні дослідження. Виставка «Надбудова» уперше в систематизованій формі представить київську частину дослідження.

Центральне місце на виставці посідає творчість архітектора Едуарда Більського – автора та співавтора знакових для київського неомодернізму проектів Палацу піонерів, автовокзалу, житлового масиву Виноградар. Його ескізи, рисунки та проектні матеріали демонструють масштаб утопічного мислення київських архітекторів. Постать архітектора Флоріана Юр’єва (автора “київської тарілки” поблизу метро «Либідська») розглядається як втілення “синтезу мистецтв” в архітектурі. Трагічна історія київського Парку пам’яті авторства Ади Рибачук та Володимира Мельниченка буде представлена фільмом Ізраїля Гольдштейна «Стіна». Крім того, на виставці будуть представлені проекти архітекторів Михайла Будиловського, Анатолія Добровольського, Йосипа Каракіса, Авраама Мілецького, Наталії Чмутіної, Володимира Шевченка, Валентина Штолька та інших.

Дослідницька група проекту – архітектори Олексій Биков та Олександр Бурлака, культуролог Олексій Радинський.

Facebook-івент виставки.

Читайте конспект лекції Олександра Бурлаки про дослідження радянського модернізму.

Фотографії київських будівель доби довоєнного і післявоєнного радянського модернізму дивіться у першій та другій статтях серії “Радянський архітектурний експеримент”.


Місце: Центр візуальної культури

Адреса: вул. Глибочицька, 44

Дата: З 28 січня до 28 лютого

Час: Щодня, крім понеділків, з 13:00 до 19:00

Вартість: Безкоштовно


Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button