Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Київрада затвердила бюджет Києва на 2015 рік з доходами у 22 мільярди 215 мільйонів гривень та видатками у 20 мільярдів 301,5 мільйона гривень.

Профіцит бюджету закладено у сумі 1 мільярд 915,3 мільйона гривень. Його планують спрямувати на медикаменти та харчування у лікарнях.

За прийняття відповідного рішення на засіданні 28 січня проголосували 85 депутатів. Про це пише “Українська правда. Київ“.

klichko

За словами мера Києва Віталія Кличка, після обговорення проекту бюджету видатки на держуправління зменшені на 20 мільйонів гривень, на освіту збільшені на 30 мільйонів гривень, на медицину – збільшені на 64 мільйони гривень. Кличко вважає, що це “перший прозорий та чесний бюджет столиці за багато років”. Також київський міький голова розказав, що хоч депутати й змушені були закласти в бюджет низку непопулярних рішень Уряду, але вони намагалися зберегти звичні для киян соціальні стандарти.

gatsko

Але є з приводу ухваленого бюджету й інша думка. Василь Гацько, депутат у Київраді від ДемАльянсу та член бюджетної комісії написав вчора на своєму Фейсбуці:

“Для прозорості і чесності документу його ухваленню мало передувати:
– широка публічна дискусія та рішення Київради про ПРІОРИТЕТИ;
– АУДИТ всіх міських цільових програм, які фінансувалися за останні роки, на предмет ефективності та відповідності здійснених видатків поставленим цілям;
– відведені регламентом міської ради двадцять днів з моменту взяття до розгляду на вивчення, збір пропозицій та дискусії.
Нічого з переліченого не відбулося, документ ухвалювався похапцем. Проект був представлений на засіданні 22-го, затверджений 28-го”.

Також Гацько зазначає, що у новому бюджеті зросли субвенції з українського бюджету, а значить посилилась залежність від Уряду. Обіцяних колись збільшень доходів від боротьби з корупцією немає. Надходжень від плати за землю планують зібрати менше, ніж планували зібрати в 2014 році.

На наступний рік депутат пропонує новий тип створення бюджету: “Отримавши такий досвід, наша пропозиція вже в цьому році – БЮДЖЕТ УЧАСТІ. Ми включимо громаду в процес формування бюджету – до 10% видаткової частини здійснюватиметься на пріоритети, визначені мешканцями районів. Це нова модель, яку треба запровадити на противагу бюджету інтересів мажоритарників, правлячої партії та голів РДА”.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button