Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Київські урбаністи у співпраці з європейськими картографами розробили інструмент для того, аби краще зрозуміти наші міста. Інтерактивна карта Map Me Happy дозволяє кожному відмічати улюблені місця, у яких комфортно знаходитись.

Таким чином, завдяки ініціативі культурних менеджерів двох організацій, CANactions та EGEA (Європейська асоціація географів), в рамках програми TANDEM 2014-2015 почалась робота над сервісом, виникне перша в Україні мапа позитивних емоцій, яку потім може використовувати муніципальна влада, дослідники, урбаністи та журналісти. «Хмарочос» поспілкувався з розробниками платформи, аби дізнатись про причини створення та можливості нового інструменту.

Map Me Happy для того, аби знаходити та відмічати приємні місця.

Ініціатори проекту, Анастасія Пономарьова, Petronela Bordeianu та Niels Grootjans, діляться ідеєю створення «мапи позитивних емоцій»: «В усіх нас різні звички, особливості та настрій, ми всі сприймаємо громадський простір по-різному. Інколи, прогулюючись містом, ми знаходимо, бачимо, відчуваємо, чи згадуємо щось настільки хороше, що саме місце стає більш позитивним. Якщо ми зберемо разом такі невеликі історії, наше сприйняття та ставлення до міста може змінитись».

Завдяки Map Me Happy, користувачі можуть позначити на карті позитивне використання громадських місць, спланувати нові хороші рішення та порівняти інтереси городян з планом розвитку міста. З Map Me Happy мешканці зможуть переглянути, урізноманітнити, заново відкрити, змінити і повернути собі публічний простір. На думку ініціаторів інтерактивної мапи, чим активнішою буде участь користувачів, тим вірогідніше, що Map Me Happy стане інструментом, який планувальники міста не зможуть ігнорувати.

map1

Як це працює?

Для того, аби почати користуватись Map Me Happy, потрібно спершу зареєструватись, а потім заходити з будь-якого мобільного пристрою на веб-сайт саме там, де ви хочете поставити точку. Щоб відмітити нове місце, потрібно відповісти на декілька запитань он-лайн і готово – ваш улюблений простір у місті позначений. Якщо проект буде успішним і ним буде користуватись багато людей, автори обіцяють згодом випустити застосунки для різних мобільних платформ для більшої зручності користування мапою.

Окрім такого он-лайн методу, розробники пропонують робити сесії «Спільного картографування» на вулицях міста. Для цього треба звернутись до ініціаторів проекту та домовитись про зустріч. Окрім Києва, такі сесії вже відбулись у Чернівцях та румунському місті Бакау.

На першому етапі розробники мапи намагатимуться зібрати якомого більше місць, які полюбляють кияни. Структурувати відмітки можна буде за допомогою фільтру на сайті – наприклад, відобразити лише відмітки на яких зазначений конкретний позитивний досвід (наприклад, позитивні слухові ємоції), або якийсь конкретний вид активності – відпочинок, аба характер оточення, наприклад, «промислова зона».

map2

Як будуть використані результати?

Автори проекту обіцяють відкрити базу данних Map Me Happy для усіх, хто зацікавлений у результатах картографування. Кожен охочий зможе її отримати безкоштовно у форматі электронної таблиці звернувшись до розробників. У базі будуть наявні дані, які залишив користувач сайту про місце та додаткова інформація з карти: координати, назва міста, вулиці, та так звана популярність місця – кількість “лайків”. В планах авторів, спираючись на запит, автоматизувати завантаження та генерування бази та додати можливість робити ще й графічний та текстовий аналіз даних.

Зараз інтерес до Map Me Happy вже виявили у Департаменті містобудування та архітектури, розповідають розробники, та інші організації. Перспективу мапи ці установи бачать у встановленні діалогу між мешканцями та чиновниками за допомогою ініціативи, та отримання вихідних даних про функціональне наповнення міських просторів для розробки регулятивних документів.

map3

Завдання проекту в тому, розповідають автори проекту, щоб розкрити загальний потенціал Києва та його «приховані скарби», спрямувати людей на пошук чогось позитивного, а значить цінного у міському просторі. Але якщо користування Map Me Happy призведе до якихось конкретних трансформацій у місті, окрім підвищення рівня користування громадськими просторами, це буде справжній успіх. Врешті-решт, справжній громадський простір може існувати лише коли він активно використовується.


Офіційний запуск проекту запланований на 8 лютого 2016 року. Паралельно з запуском сайту на вулицях міста Києва стартує зовнішня реклама, що стало можливим завдяки підтримці партнерів проекту, компанії Big Media.

Ініціатори проекту:

Анастасія Пономарьова (CANactions, UA) – архітектор та урбаніст; цікавиться культурним аспектом використання міського простору та сторює можливості для мешканців перетворити міське середовище відповідно то їх бажань та потреб.

Petronela Bordeianu (Європейське Товариство Географів (EGEA), Румунія) – географ; втілює ініціативи в міському та навколишньому середовищі; експерт з організації міжнародних освітніх програм.  

Niels Grootjans (Європейське Товариство Географів (EGEA), Нідерланди) – соціо-географ та менеджер з питань культури; фахівець з інтерактивного картографування з використанням географічних даних; пропонує нові ідеї використання міського простору. 

 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button