Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З березня 2014 року на території України агенція KUNA Bitcoin Agency розпочала здійснювати купівлю біткоінів, а також надавати консультації щодо криптовалюти. Згодом на Львівській площі відкрилося перше біткоін посольство, основною метою якого було виконання функцій інформаційного центру. За час роботи агенції у Києві з’явилися заклади харчування, магазини й сервіси послуг з якими можна розраховуватися криптовалютою.

bitcoin-2

У світі розрахуватися біткоінами можна за різні товари й послуги. Валюту приймають компанії: Microsoft, Dell, Innovex, Amazon, мережа закладів харчування Subway, марка жіночої білизни Victoria’s Secret, Tesla, Apple’s App Store, повний список можна переглянути за посиланням. Першою авіакомпанією, яка стала здійснювати платежі у біткоінах є airBAltic. Цифрову валюту тут приймають як оплату за квитки на сайті. Вартість квитків зазначена у євро. Аби зробити дійсними розрахунки за допомогою біткоін, аirBaltic співпрацює з Bitpay, який обробляє платежі і конвертує криптовалюту в євро. Серед інших авіокомпаній біткоіни приймає Virgin Airline.

Деякі українські компанії теж підключають можливість розрахунку біткоінами. Серед них: сервіс пошуку репетитора з іноземних мов Preply, ПриватБанк, Ukrainian iPhone Service, кав’ярня Kava Like, «Еко-лавка» й інші. Проте наразі таких компаній не дуже багато.

10622019_10207885154702107_1603248990_n

Михайло Чобанян засновник KUNA bitcoin agency:

«Зараз українські компанії не можуть приймати біткоіни напряму, ці операції  можуть здійснюватися лише через ПриватБанк, який конвертує криптовалюту у гривні. Інакше, компанії не зможуть звітувати перед податковою.

Розраховуватися біткоінами у порівнянні з картковими розрахунками – зручніше, швидше, надійніше. Вам не потрібно вводити номери картки, коди й іншу додаткову інформацію. Операція здійснюється одним кліком, а ваші дані нікому не розголошуються. Якщо ви розраховуєтеся карткою, гроші на рахунок можуть прийти не одразу, у той час як розрахунок біткоінами відбувається моментально. Компанія може швидко пустити їх в обіг. За розрахунок криптовалютою не знімається комісія, а швидкість транзакції у будь-яку точку землі – однакова. Фактично це те ж саме, що розраховуватися готівкою, але через інтернет. Будь-які махінації з криптовалютою виключені. У кінці березня ми плануємо запустити біржу біткоінів, яка сприятиме стрімкому розвитку розрахунків біткоінами».

bitcoin-1

Безпеку транзакції забезпечує система «blockchain» (блокчейн, ланцюг з блоків) – велика база даних, у якій показуються й зберігаються усі транзакції, які будь-коли здійснювалися, й усі дані з біткоін-гаманців, які коли-небудь існували. База складається з поєднаних між собою блоків публічних даних, кожній транзакції присвоюється свій шифр. При цьому шифрування жодним чином не заважає читати складову блоків, й математично пов’язує їх між собою. Жодний запис у жодному блоці замінити не можна, оскільки виникнуть математичні невідповідності між блоками й знадобиться змінювати кожен наступний за ним, а потім й увесь ланцюг. Блокчейн – поширена база даних, її копії зберігаються кожною програмою біткоін-гаманця (крім мобільних). Тобто кожен клієнт має у себе цю базу даних і, незалежно від того, перевіряє він свою копію блокчейну чи ні, будь-які невідповідності, які намагатиметься внести будь-який з вузлів, будуть моментально виявлені. Такий блок буде відторгнутий іншими вузлами і не приєднаний до ланцюга.

В Києві, перелік товарів й послуг за які можна розрахуватися біткоінами порівняно скромний. Проте кількість таких компаній й сервісів постійно зростає. Розраховуватися криптовалютою стає можливим у деяких кав’ярнях й продуктових магазинах, можна сплатити за ремонт техніки чи курсу навчання іноземної мови. Відносно нещодавно розраховуватися біткоінами стало можливо у системі Приват24.

Розрахуватися криптовалютою можна з сервісом пошуку репетитора з іноземних мов Preply. Інтернет-платформа для пошуку локальних й онлайн-репетиторів з іноземних мов, точних наук й гуманітарних предметів з грудня 2015 почала приймати до розрахунку біткоіни.

bitcoin-3

Суттєвою перевагою криптовалют для ринку є можливість скорочення комісії за транзакцію. Наприклад, комісія за приймання грошей у системах Braintree, PayPal, Stripe складає 2,5-2,7%, а за виведення коштів у PayPal, Skrill  –2-3%. У той час комісії під час роботи з біткоінами мають добровільний характер і можуть взагалі бути відсутні. Питання особливо актуальне, коли доводиться здійснювати транзакції з країнами і регіонами, які мають особливо високі банківські комісії.

З грудня 2015 року оплата товарів біткоінами доступна для усіх торговців-партнерів ПриватБанку. Інтернет-магазинам для прийому біткоінів не потрібно відкривати біткоін-гаманець і здійснювати будь-які додаткові маніпуляції. Оплата у гривнях зараховується на розрахунковий рахунок продавця. таким чином, сплата криптовалютою для торговця є невідмінною від інших методів платежу.

Крім того, розрахуватися біткоінами можна у продуктовому магазин «Еко-лавка» й «Натуральні продукти». До розрахунку приймає криптовалюту кав’ярня Kava Like. А відремонтувати техніку за біткоіни можна у Ukrainian iPhone Service.

Попри це, українські компанії, які впроваджують можливості розрахунків криптовалютою, не отримують для себе жодного зиску. Поки біткоіни не є зареєстрованою валютою згідно з чинним законодавством, за неї не можна звітуватися в податковій, а їх використання можна пояснити лише як бажання відповідати сучасним технологічним викликам.

Фото: www.independent.co.uk, arstechnica.com, en.wikipedia.org

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button