Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На початку 2015 року небайдужі мешканці разом з архітектурною Студією Парасоль та за підтримки Київського міського журналу «Хмарочос» вирішили провести урбаністичний експеримент і перетворити типове радянське подвір’я, яке знаходиться у мікрорайоні Виноградар, на комфортний громадський простір для мешканців будинків.

«Двір Правди» – це проект з переосмислення та трансформації подвір’я, що знаходиться у районі типової київської забудови кінця 80-х рр. Наявні в ньому проблеми є актуальними для більшості мікрорайонів міста, а отже їх вирішення може слугувати шаблоном для перетворення міського простору у Києві. Цей проект розроблено ініціативною групою, до складу якої увійшли архітектори, дизайнери, громадські активісти та представники місцевої громади, які у колаборації змогли розробити покроковий план з ревіталізації подвір’я, перетворення його на сучасний публічний простір.

z_e1c16a1bЄвген Петрощук
Ініціатор проекту, міський активіст

«Двір Правди – це не про заміну лавок та встановлення нових дитячих майданчиків. Двір Правди – це проект з ревіталізації публічного простору, про повернення дворам їх об’єднавчої ролі спільного простору. Ми хочемо створити прецендент й зробити двір в якому було б місце кожному з мешканців, де на першому місці стояла б людина, а не авто».

Що було зроблено в першу чергу

Проаналізувавши наявні проблеми, нами було виокремлено перелік першочергових проблемних точок подвір’я:

– Відсутність інфраструктури для маломобільних груп населення.
– Перевантаженість дворового простору припаркованими авто.
– Недостатня кількість об’єктів для мешканців різних вікових категорій.
– Загальна депресивність середовища.

Проаналізувавши ці проблеми, ми змогли запропонувати концепцію зміни простору, який би не вимагав значних інвестицій і міг бути реалізований покроково із залученням ресурсів від мешканців будинку та сторонніх партнерів.

Наш проект ґрунтується на засадах партисипативного урбанізму і ми воліємо, щоб мешканці із пасивних суб’єктів перетворювались на зацікавлену сторону і творили простір навколо себе. Тому нами було презентовано проект місцевій громаді і проведено перший раунд обговорень планів з ревіталізації.  

На зустрічі були присутні більше 20% мешканців. Після короткої презентації, почалося обговорення плану дій.  Серед іншого мешканцями було запропоновано: встановити підземні смітники, та запаяти сміттєпровід в будинку, що дасть можливість збільшити публічний простір біля дому, та в подальшому створити місце для зберігання велосипедів. Також запропонували створити зону вільного Інтернет доступу на вулиці. Питанням, що викликало найбільший резонанс, стала нестача паркувальних місць. Вирішення цієї проблеми заплановане в проекті реконструкції: шляхом перенесення дороги можливе збільшення паркомісць без завдання утисків пішохідному простору.

Концепція

Зауваження та побажання, про які повідомили мешканці навколишніх будівель, ми внесемо в проект подвір’я. Завдяки тісному зв’язку з громадою, нам вдасться створити простір, який не лише відповідатиме найкращим практикам благоустрою території, але й відповідатиме потребам її користувачів. Саме це ми вважаємо запорукою успіху нашого проекту, адже подвір’я — це простір, де кожен з мешканців може знайти своє місце для відпочинку, заняття спортом або роботи.

30

У подвір’ї повинен бути не лише дитячий майданчик з застарілими гойдалками і однією металевою гіркою та огороджений парканом шматок території, який зветься спортивною зоною. Ми поставли собі за мету створити у подвір’ї декілька зон для людей різного віку з різними потребами.

Саме тому в проекті передбачено невелику зону біля під’їзду для людей похилого віку, яким важко пересуватись на великі відстані.

Подалі від вікон будинку буде розташовано спортивний майданчик з тенісними столами та тренажерами. Мати нормальну спортивну зону біля будинку – конче необхідно для усіх мешканців.

Додатково планується висадити у дворі фруктові дерева, які даватимуть прохолоду в спекотні дні і нагадуватимуть про фруктові сади Крістера.

28

Висновки

Проблемою сучасних київських міських проектів є те, що вони зазвичай реалізовуються в центральній частині міста. Через це ми маємо й нашестя часто низькоякісних муралів, й лавочковий екстремізм парку Шевченка. Проект «Двір Правди» реалізується в спальному районі міста,  де зазвичай є місце тільки для депресії, мафів та пива. Головною метою – є спроба змінити ситуацію і створити простір для людей, де вони зможуть з користю проводити час на своїх подвір’ях.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button