Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Першого травня у Тернополі відкрили макет центральної частини міста початку ХХ ст., вилитий у металі.

Тернопіль1 740х493

Фото: «Вільне життя»

Раніше тернопільське видання «Вільне життя» повідомляло про встановлення макету та розповідало історію його створення. За словами консультанта проекту «Макет центральної частини Тернополя початку ХХ століття», краєзнавця Тараса Циклиняка, ідея створити бронзовий варіант центру витала багато років. Рішення нарешті розпочати роботи було прийнято 20 квітня 2015 р.

«Наш колектив налічує майже три десятки осіб, – розповідає Циклиняк. – Працювали над проектом рік. До цього часу я упродовж 5 років збирав інформацію про те, яким був Тернопіль перед війною. Для створення макету опрацювали понад п’ять тисяч фотографій, багато відео, спогадів старожилів, краєзнавців, істориків».

Тернопіль2 740х493

Фото: «Вільне життя»

Як розповів меценат проекту Вадим Перець, створювали роботу в ливарній майстерні Львова. «Вони уперше виконували таке замовлення, — каже пан Вадим. — Та й в Україні це перший макет міста вуличного відкритого типу. Для встановлення макету ми вибрали Архікатедральний собор, тут зручне оглядове місце, є можливість вести відеоспостереження, що має убезпечити об’єкт від вандалів».

Тернопіль3 740х493

Фото: «Вільне життя»

Макет виконано у масштабі 1:800. Охочі дізнатися більше про етапи створення макету та побачити додаткові фото можуть скористатися QR-кодом із посиланням на багатомовний сайт проекту. Біля макету встановили інформаційний стенд зі світлинам та описами Тернополю часів Австро-Угорщини.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button