Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23502 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Депутати комісії Київради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики погодили Порядок розміщення вивісок у столиці, повідомляє прес-служба КМР.

Вивіски 740х493

Фото: Клим Братківський

Чинний Порядок є неефективним і потребує перегляду у зв’язку з порушенням прав суб’єктів господарської діяльності та майнових прав, розповсюдження вивісок, які не відповідають сучасним вимогам містобудування та нормативним актам у галузі стандартизації, – зазначається у пояснювальній записці.

У новому документі чітко прописані особливості та терміни реєстрації вивісок в Департаменті містобудування та архітектури КМДА, порядок їх розміщення, вимоги до місця розташування, демонтаж самовільно розміщених конструкцій та відповідальність за їх незадовільний зовнішній вигляд. Також Порядок передбачає критерії щодо розмірів, матеріалів, техніки, стилістики та інформаційного наповнення вивісок.

Зокрема, розміщення вивісок має здійснюватися з урахуванням архітектурного вирішення, стилістичних особливостей, декоративних елементів та колористики фасаду. Встановлення вивісок забороняється, якщо вони будуть закривати огорожі балконів, архітектурний і скульптурний декор фасадів, цінні ліпнини. Також забороняються вивіски у вигляді світлових табло та моніторів, з рухомими рядками, вивіски з підсвіткою, яка мерехтить, в історичному центрі міста.

Повністю з вимогами можна ознайомитися тут.

Засідання 740х493

Фото: Олександр Бродський

«Важливо, що чітко прописано питання демонтажу вивісок. Їх можуть демонтувати, якщо вони загрожують життю чи здоров’ю людей, за умови відповідної фотофіксації, або ж якщо вони встановлені самовільно. Демонтаж здійснює КП «Київреклама» за наказом Департаменту містобудування та архітектури», – розповів голова комісії з питань торгівлі Олександр Бродський.

Натомість, представник бізнес-середовища, експерт «Реанімаційного пакету реформ» так коментує новий Порядок :

плива

Олександр Пліва
група «РПР-Київ»

«Плюси документу – встановлюються вимоги до розміщення вивісок та вводиться декларативний принцип. Мінус – знову хочуть змусити для оформлення проектів вивісок подавати відповідні пакети документів на розгляд органів влади. Це непотрібна процедура, що містить численні корупційні ризики. Крім того, вивіски – це не реклама, контролем має займатися Департамент благоустрою та районні відділи благоустрою, а не КП «Київреклама». Статут останнього навіть не містить відповідних норм. Для впорядкування достатньо встановити чіткі, обґрунтовані вимоги та налагодити контроль їх виконання. Не потрібно змушувати оформлювати документи, не передбачені законодавством. Висновок: проект потребує суттєвого доопрацювання…»

Відповідний Порядок розміщення вивісок у столиці мають також розглянути постійні комісії Київради з питань транспорту, зв’язку та реклами, а також з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Нагадаємо, у квітні в Києві відбувся круглий стіл з питань зовнішньої реклами.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button