Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23447 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Презентовано перші два проекти, в одному з яких на подвір’ї облаштують кам’яну піч.

Двори_головна

Проектний семінар «Перепланування модерністичних дворів у Львові» проводився з 26 червня до 2 липня. Метою воркшопу було, з одного боку, залучення до планування мешканців дворів, з іншого – обмін досвіду між фахівцями з архітектури, ландшафтної архітектури та урбаністики. Організатором семінару став департамент розвитку Львівської міської ради, головним тьютором – ландшафтний архітектор Максим Коцюба, а комунікатором проекту – громадський активіст Олександр Шутюк, який і поділився результатами перших двох із загалом шести проектів подвір’їв.

Турецька 1

 

Один з проектів – невеликий двір на Турецькій вулиці. На ньому стоїть двоповерховий столітній будинок на 7 квартир і 15 мешканців, тому у роботі з ним велику увагу приділили найменшим деталям та історії подвір’я. Головна ідея полягає в тому, щоби винести паркування ближче до воріт і там же облаштувати місце для сміттєвих контейнерів, якими користувалися би лише мешканці двору, а решту території облаштувати для дозвілля та відпочинку.

Турецька 2

Більшість території двору вкрита старим асфальтом та використовується для паркування кількох машин. На подвір’ї росте велика яблуня, яку спочатку пропонували зрізати та замінити на нове дерево, але виявилося, що вона є дуже цінною для мешканців, які фактично росли разом з нею. В результаті ця яблуня стала одним з центральних елементів двору. Зараз простір довкола яблуні щільно закатано асфальтом і щоби полегшити їй життя, пропонується його забрати, та зробити довкола стовбура настил з терасної дошки, який значно краще пропускатиме вологу.

Турецька 3

У цього подвір’я цікава історія – на місці гаражів колись була стайня, а у самому будинку тоді ж працювала невелика пекарня, від якої лишилася висока цегляна труба, що і тепер височіє над дахом. Саме цей факт наштовхнув на ідею облаштувати у дворі вуличку пічку, у якій можна було би пекти хліб чи ще щось смачне та тусуватися довкола. Приємно, що мешканці цю ідею підтримали. До пічки також пропонується вивести електрику та воду для господарських потреб.

Більше зображень та огляд другого проекту можно побачити за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про відновлення 10 дворів у Львові в рамках проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button