Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23444 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Аналітичний центр CEDOS розробляє проект змін до Закону про місцеве самоврядування та запрошує громаду брати участь у процесі.

Карта

Зображення: mistosite.org.ua

Учасницьке або партисипативне бюджетування − це інструмент прямої демократії, за допомогою якого громадяни залучаються до формування місцевого бюджету. За словами координатора проекту Івана Вербицького, це найактуальніша демократична процедура останніх років, «вимога часу, як твіттер чи фейсбук».

В рамках учасницького бюджетування люди обговорюють пріоритети розвитку громади і пропонують свої проекти. Службовці виконкому оцінюють відповідність проектів вимогам. Після обговорень громада обирає, які з проектів треба реалізувати першочергово. Обрані проекти вносяться в проект бюджету в рамках визначеної радою суми.

З 1989 року воно запроваджене у більш ніж 1500 громадах на всіх континентах. В Україні бюджети участі запровадили або планують запроваджувати загалом 38 міст (позначені на карті), серед яких не тільки Київ та більшість обласних центрів, але й такі міста як Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь, Прилуки, Обухів та інші.

Вербицький

Іван Вербицький,
координатор проекту, аналітичний центр CEDOS

«В Україні учасницьке бюджетування не має законодавчої бази на національному рівні. Рано чи пізно, вона з’явиться, але у якому вигляді? На нашу думку, найкращим варіантом буде внесення в Закон про місцеве самоврядування статті, яка б визначала право громад на проведення учасницького бюджетування. Стаття про учасницьке бюджетування буде поруч зі статтями про інші демократичні процедури: громадські слухання, загальні збори громадян за місцем проживання, місцеві ініціативи, органи самоорганізації населення. Ми пропонуємо дати у законі визначення, що таке учасницьке бюджетування і з яких етапів загалом воно має складатися, натомість порядок проведення учасницького бюджетування кожна громада прийматиме на власний розсуд за рішенням місцевої ради».

Команда CEDOS також запрошує всіх охочих до обговорення цієї пропозиції.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button