Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23635 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Упродовж 2016-2017 років за підтримки міністерства економіки і енергетики ФРН група експертів проведе санацію 20 будинків в різних регіонах України, повідомляє Deutsche Welle.

Енергоефективність 1

Фото: gazeta-ptk.org.ua

Програму «Комплексна енергозберігаюча санація багатоквартирних житлових будинків в Україні» підтримують шість німецьких організацій, зокрема Німецька енергетична агенція dena. Мета проекту полягає у тому, аби продемонструвати, чому проведення санаційних робіт вигідне для українців. У dena стверджують, що після завершення санаційних робіт будуть розроблені організаційні та технічні рекомендації, а також представлені можливі схеми фінансування санації для мешканців українських багатоповерхівок.

Читайте також: Як у Латвії, Естонії та Польщі оновлюють соціалістичне житло

Енергоефективність 2

Фото: alex-shutyuk.livejournal.com

У березні та квітні 2016 року після проведення конкурсу з 500 заявок з усієї України були обрані 20 модельних будинків, у яких проводитимуться санаційні роботи. Необхідність термомодернізації не викликає сумнівів, адже обсяги споживання енергії в Україні втричі більші у порівнянні з середніми показниками у країнах ЄС. При цьому житловий фонд складає близько 35 до 40 відсотків загального енергоспоживання в Україні. Ефективність санації також беззаперечна. Кілька років тому німецькими експертами її було проведено на кількох об’єктах у місті Жовква Львівської області. Зафіксовано, що після цього енергоспоживання вдалося знизити на 60 відсотків.

Енергоефективність 3

Фото: levk-777.livejournal.com

Зважаючи на підвищення тарифів, у першу чергу в проведенні санації мають бути самі мешканці багатоквартирних будинків, оскільки в майбутньому це призведе до суттєвої економії їх коштів. Але постає питання, хто буде фінансувати проведення робіт. За словами німецького експерта Ральфа Протца, для проведення санації усіх житлових будинків в Україні коштом держави потрібно 400 років. Тому в нинішніх умовах ефективніше проводити роботи за допомогою комбінації джерел фінансування: завдяки внескам власника житла, у перспективі – завдяки зекономленій енергії, пільговим кредитам або субсидіям у формі часткової компенсації інвестицій.

Енергоефективність 4

Фото: ecotown.com.ua

«Власники квартир повинні оплатити бодай частину коштів з власної кишені. Звісно, є ті, хто може собі це дозволити, але й багато інших, які просто не в змозі інвестувати хоча б гривню», – зазначає Протц. Допомогу у випадках, коли мешканці не в змозі самі понести витрати за санацію, у майбутньому зможе надати Фонд енергоефективності – інституція, яка має стати посередником між споживачами комунальних послуг та фінансовими установами, готовими вкладати гроші в енергоефективні проекти. Загалом очікується, що фінансову підтримку зможуть надавати  державні банки, а також кошти залучатимуться за допомогою програми Європейського Банку Реконструкції та Розвитку.

Енергоефективність 5

Фото: ecotown.com.ua

В той самий час не всі українці розуміють необхідність брати відповідальність на себе. Київська активістка Дарина Цепкова, намагаючись подати заявку на конкурс для санації свого будинку, мусила отримати попередню згоду мешканців на реалізацію такого проекту. «Реакція мешканців дуже відрізнялася. Більшість старшого покоління налякана самою можливістю створення ОСББ та потребою за щось платити, адже «держава все робить безкоштовно, і все хоч якось, але працює», – розповіла вона.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button