Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Як щороку навесні всі сперечаються, чи треба білити дерева, бордюри і смітники в місті, так восени кожного разу виникає дискусія, що робити з листям з дерев біля будинків, в парках і в скверах у великому місті.

Як у випадку з побілкою, у цьому делікатному питанні люди роблять так, як звикли.  Якщо раніше, у радянські часи, листя можна було офіційно спалювати біля місця збору, то тепер за такі дії виписують штраф і однозначно засуджують. Незважаючи на це, багато двірників досі збирають у купи листву та палять її поряд з житловою забудовою, може й не знаючи про штрафи. Аби запропонувати розумну альтернативу, треба визначитись, чи вивозити листя на полігони, чи залишати на землі, чи може є інші варіанти утилізації?

leaves-1

Пристовбурні кола. Фото: ogorod.ru

Прибирання листя з землі в парках позбавляє рослини можливості живитись природними добривами, каже заступник директора ботанічного саду ім. М.М. Гришка, Микола Шумик: «У парку Слави, наприклад, з-під зеленої огорожі вигрібається все листя. Цього в жодному разі не можна робити. У природніх умовах у лісах ніхто не прибирає і не спалює листя з дерев. Воно перегниває і стає натуральним добривом для рослин. У парках від листя можна очищати хіба що доріжки та газонні ділянки. У західних країнах спеціальними приладами здувають листя з доріжок, але залишають його під кущами та біля дерев. Під деревами обов’язково потрібно залишати сухе листя, так звані пристовбурні кола».

Координаторка активістів і волонтерів громадського руху Екоцентр Євгенія Кравченко також вважає, що найлегше, що можна зробити з листям і найправильніше – це нічого з ним не робити та залишити в спокої.

untitled-1Євгенія Кравченко
Координаторка активістів і волонтерів
громадського руху Екоцентр

«Для дерев та кущів у місті листя є своєрідним утеплювачем, який полегшує їм переносити зиму. До того ж, листя, яке лишили на землі, перегниває у природній для нього спосіб і підживлює та збагачує ґрунт. Це, звісно, стосується скверів та парків. Інше питання, що робити з листям, яке перешкоджає рухові пішохода і потрапляє на тротуари чи пішохідні зони. Його, звісно, потрібно прибирати. Адже після опадів тротуари, на яких лежить вологе листя, можуть нести небезпеку і перетворюються в своєрідну ковзанку.

Куди дівати таке листя? Його потрібно утилізувати. Найбільш вдалий спосіб – компостування, а отриманий компост є гарним добривом під час здійснення весняних робіт з озелення у місті. Для такого способу утилізації достатньо поставити спеціальні контейнери. Прогулюючись у Парижі в одному з парків, я на власні очі бачила такі контейнери. Вони не псують загальної картини, від них не несе смородом і, до всього ж, це слугує моментом гордості управлінцями міста – люди бачать, що листя не спалюється і що до управління містом підходять з розумом навіть у таких очевидних речах».

Але що стосовно листя, яке опадає з дерев прямо біля проїжджої частини? Рослини у таких місцях збирають багато шкідливих речовин, тож листву потрібно збирати та утилізовувати. У такому випадку варто доглядати за такими деревами, удобрювати та кожні декілька років міняти ґрунт, щоб вони росли і були здоровими, а не вмирали через декілька років.

leaves-3

Осінь у Сентрал Парку, Нью-Йорк. Фото: Chris Ford

Ще одна проблема – разом з листям на землі можна залишати гнити й сміття, яке точно потрібно вивозити. Без якісного прибирання напередодні морозів та снігу є шанс залишити разом з «корисним» листям шкідливі ричовини, які теж потраплять в ґрунт та можуть отруїти його, а потім і рослини, що з нього живляться. Тож прибирання обов’язково треба робити як до, так і після зимового сезону.

Окрему увагу варто звернути на газони. Якщо в місті ділянка зарезервована під зелену траву, вона має бути очищена від листя. Газон, на якому залишили листя на зиму, випріває і сильно втрачає в якості, стверджують екологи. Як варіант, листву з газонних ділянок можна складати у неглибокі ями поряд з деревами та пересипати землею.

leaves-2

Осіннє листя у парку Шевченка в Києві. Фото: 777-konstantin.blogspot.com

Підсумовуючи, варто зазначити, що зелені зони та громадські простори в місті варто поділити на декілька категорій, в кожній з яких з листям вчиняти по-своєму: чи збирати для компосту, чи залишати біля стовбурів дерев, чи утилізувати на полігонах. Універсальної відповіді на це комплексне питання немає. Зрозуміло одне – це питання має бути на порядку денному, якщо ми хочемо жити у чистому та зеленому місті зі здоровими рослинами.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button