Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Аналітичний центр CEDOS та інтернет-журнал Mistosite провів дослідження, мета якого –виявлення потенціалу до об’єднання міських сусідських спільнот та їхнього залучення до процесів прийняття рішень у районі.

1112

Фото: CEDOS

Дослідження проводилося серед жителів Оболонського району віком від 18 до 70 років, що проживають в районі довше двох років. Обсяг вибірки складає 472 особи.

Для виявлення потенціалу до громадотворення було проаналізовано п’ять груп показників: рівень задоволеності якістю життя в районі, співвіднесення себе з районом, оцінка потенціалу до громадотворення, залученність до процесу прийняття рішень в районі, оцінка діяльності громадських активістів та адміністрації.

Згідно з результатами дослідження, більшість жителів (39%) позитивно оцінюють зміни, що відбуваються в Оболонському районі та задоволені життям у столиці (51%) і районі (37%). Проте рівень задоволеності падає, коли мова йде про вулицю та будинок.

Найбільшими ж проблемами мікрорайону, респонденти вважають засміченість територій (29%), незадовільну роботу комунальних служб (23%) та стан доріг (22%). Важливе місце серед невдоволень жителів займає потреба в місцях відпочинку (17%).

Більше ніж половина мешканців не бажає змінювати місце проживання і відзначає важливість жити саме там, де й зараз. Найбільше опитані ідентифікують себе зі своїм мікрорайоном як місцем життя, а люблять свій район за комфорт, природу та водойми.

Щодо участі мешканців у житті району, то 44% респондентів вважають, що вони не мають жодного впливу на зміни в ньому. Найбільший вплив на процес прийняття рішень жителі відчувають на рівні будинку (лише 17% вважають, що ніяк не впливають на зміни). В той же час, лише 25% готові долучитися до громадської діяльності.

Важливим показником є те, що половина опитаних не знають жодної міської низової ініціативи, що діє в Оболонському районі. Найбільш відомими ініціативами є «Наша Оболонь», «Парк Наталка», «Перспектива Оболоні», «Громадська варта Оболоні». Лише 20 % опитаних задоволені роботою міської влади, а приблзно 12% респондентів довіряють їй.

У результаті дослідження, був сформований ряд рекомендацій, серед яких: розвиток сусідства та мікрогромади, залучення активних мешканців до взаємодії та налагодження комунікації  з громадськими організаціями та ініціативами. Крім того, важливо створювати місця для зустрічей сусідів, використовувати процеси розвитку публічних просторів для формування громад та облаштовувати озера як альтернативу Набережній.

Нагадаємо, в Києві презентували проект облаштування Оболонської набережної.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button