Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У 2016 році кращі архітектори світу переосмислили всі принципи та постулати своєї галузі, стверджують журналісти.

Вони перетворили такі звичні для містян типи будівель, як хмарочос, офіс чи музей, в справжні витвори мистецтва. Ми відібрали для вас п’ять найкращих архітектурних проектів 2016 року. Повний список з 25 будівель, який опублікував журнал The Wired, доступний за посиланням.

Корпус образотворчих мистецтв, Університет Айови, США

Фото: Iwan Baan

Дана будівля доповнює зведений ще в 2006 році Західний корпус мистецтв, також спроектований архітектором Стівеном Холом. На 11 700 квадратних метрах його нового проекту розташовані майстерні кераміки, скульптури, фотографії, гравюри, студії учнів, кабінети викладачів та виставкові зали. Нова споруда Холла впускає «зовнішній світ» всередину через серію «вирізів» зі скляними стінами, центральний з яких служить атріумом і головним простором будівлі.

Будівля адміністрації порту, Антверпен, Бельгія

Фото: Tim Fisher

Ефективність портової адміністрації має велике значення для Антверпена і тому зібрати 500 співробітників під одним дахом було нагальною потребою. Для цього був оголошений архітектурний конкурс. Всі п’ять учасників конкурсу запропонували розмістити нову частину над старою, але проект архітектора Захи Хадід виявився найяскравішим з усіх. Крім естетичного вигляду, панелі будвілі захищають інтер’єр від зайвого сонячного світла і спеки. Відзначимо, що серед «зелених» компонентів проекту є геотермальна система опалення та охолодження будівлі, автоматична система контролю рівня освітленості, датчики руху на змішувачах, тощо.

Арт-центр Faena Forum, Маямі, США

Фото: Maxim Schulz

Арт-центр, готелі й торговий центр входять до складу «Кварталу Фаєна», який звів на Майамі-Біч аргентинський девелопер Алан Фаена. Faena Forum – найоригінальніша будівля всього кварталу. Центр мистецтв підходить для будь-яких заходів. Він складається з циліндра і прямокутного блоку з залом. Головний вхід влаштований на першому поверсі циліндра, де розташований озелененений майданчик. Звідти відвідувач потрапляє в вестибюль з «амфітеатром» з рожевого мармуру; поверхи об’єднані «серпантином» по периметру, їх завершує купол в центрі.  Загальна площа будівлі – 4000 квадратних метрів, вона розрахована на тисячу гостей.

Філармонія Elbphilarmonie, Гамбург, Німеччина

Фото: Maxim Schulz

Філармонія Elbphilharmonie будувалася дев’ять років. Проект розробило архітектурне бюро Herzog&de Meuron. На будівництво витрачено близько мільярда доларів. Будівля складається з двох частин: верхньої скляної та нижньої цегляної, яка раніше була покинутим складом. У 26-поверховому хмарочосі розташувалися три концертні зали, 5-зірковий готель, 45 апартаментів і вражаючий оглядовий майданчик.

Oasia Hotel, Сінгапур

Фото: TripAdvisor

У самому центрі острівної держави з’явився 27-поверховий готель Oasia, червоний фасад якого поступово затягується смарагдовою сіткою – справжніми живими рослинами. Будівля оснащена чотирма зеленими терасами, влаштованими в наскрізних отворах. Алюмінієва поверхня в поєднанні із “зеленим килимом” охолоджує будівлю. Цій же меті служать наскрізні ніші, через які постійно циркулює повітря, запобігаючи тим самим нагрівання споруди. Мета проекту – сформулювати новий образ комерційного хмарочоса, розташованого в центральному діловому кварталі Сінгапуру.

Нагадаємо, раніше дослідницька й освітня організація Urban Land Institute назвала 11 найкращих проектів нерухомості в 2016 році.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button