Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кінотеатр «Ужгород» зараз перебуває під загрозою повного знищення.

У рамках урбаністичного проекту Uzhhorod Modernism, активісти презентували 3D-реконструкцію найвідомішого кінотеатру Закарпаття «Ужгород».

Завдяки архівним матеріалам та оригіналам креслень, активістами вдалося реконструювати первісний вигляд кінотеатру та розробити його 3D-модель. Візуалізації показують як виглядала споруда до радянських перебудов та сьогоднішнього стану.

Фото: Uzhhorod Modernism

Фото: Uzhhorod Modernism

Фото: Uzhhorod Modernism

Відзначимо, що кінотеатр «Ужгород» є пам’яткою архітектури світового рівня. Будівлю кінотеатру в стилі експресіонізму побудовано ще в 1932 році за проектом  архітектора Людовіта Оелшлеґера. На думку багатьох, на прикладі будівлі міського кінотеатру в Ужгороді можна аналізувати основні засади сучасної архітектури та модернізму.

Читайте також: Піцерія демонтувала величезну вивіску з будівлі кінотеатру «Київ» через обурення громади

За кілька років після будівництва кінотеатру для будівлі настали важкі часи, що розпочались за радянської доби. Деякі приміщення будівлі перебувають в комерційній оренді. У результаті цього частина кінотеатру просто знищена або обклеєна рекламними вивісками та банерами. Найбільшу частину комплексу, де розміщений кінотеатр передано у приватну власність. Більше того, кінотеатр є частиною комплексу забудови Замкової гори, який має статус пам’ятки місцевого значення.

Фото: darriuss.livejournal.com

Нагадаємо, не зважаючи на бажання Київської адміністрації модернізувати комунальні кінотеатри столиці, на місці кінотеатру «Нивки» вже планують збудувати новий ТРЦ, а історія із “Братисловою” схоже ще не скоро закінчиться.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button