Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23273 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Сонячні панелі з плівки, які можна надрукувати і переробити, створили в Австралії. Їх виготовляють шляхом друку електронного чорнила на прозорих пластикових листах.

Фото: UNIVERSITY OF NEWCASTLE

Окрім того, що панелі легкі і їх можна скрутити в трубочку, вони легко піддаються повторній переробці. Квадратний метр таких панелей коштує $7,42, що в 30 разів дешевше за аналог Tesla, і вони можуть працювати навіть при слабкому освітленні.

Читайте також: Українці зібрали на Kickstarter кошти на жалюзі з сонячними панелями

Автором цих бюджетних сонячних панелей для дахів будинків стала група дослідників з Університету Ньюкасла в Австралії на чолі з керівником Полом Дастуром. Зараз винахід проходить останню стадію тестування. Панелі друкуються на пластиковій плівці завтовшки менше 0,1 мм і проводять електрику за допомогою електронного чорнила. Їх легко запустити в масове виробництво, пише Mashable.

Фото: UNIVERSITY OF NEWCASTLE

Професор Пол Дастур працює понад десять років, щоб створити легку «друкарську сонячну» панель, яка здатна генерувати енергію. Університет Ньюкасла є одним з трьох місць в світі, де тестуються друкарські сонячні панелі, в яких використовується електронне чорнило. Вони можуть бути надруковані в «промисловому масштабі» на верстатах й використані для швидкого розгортання на великих територіях. Пристрої дуже міцні, зроблені з того ж пластика, що і пляшки напою Coca-Cola, а значить, їх можна переробити.

Нові панелі можуть працювати навіть при слабкому освітленні. Крім того, їх можна встановити на будь-якій стороні даху, не обов’язково сонячній.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button