Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Нещодавно фонд ІЗОЛЯЦІЯ презентував виставку Living by Industry, присвячену трансформаціям промислових зон у Північній Англії та Україні. Її куратори з Великобританії — архітектор Пол Джонс та урбаніст Нік Данн — розробили концепцію подібної реновації й для Подолу. «Хмарочос» дізнавався, як заводський пустир може перетворитися на сучасний креативний квартал, і дуже шкодував, що наразі це — лише фантастика.

Місце дії — територія Київського суднобудівельно-судноремонтного заводу. Тут вже є центр майбутнього простору — будівля креативної спільноти IZONE, реконструйована британським архітектором Ріком Роуботамом. І чимало киян підтримують подальший розвиток культурного простору у цьому місці.

Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом під час виставки: 63% респондентів вважають, що у разі реновації заводу тут потрібен саме культурно-мистецький квартал, а не житловий район, офісні «свічки» чи торговельні центри.

Читайте також: Нове життя промзон: менеджери IZONE, Closer, арт-заводу «Платформа», UNIT.City про свої проекти 

Для появи такого креативного кварталу доведеться трансформувати значну частину території заводу, оскільки тут вистачає пустирів та занедбаних споруд, які не підлягають ремонту. Натомість після реконструкції з’явиться місце для мистецьких майданчиків, зон відпочинку, культурно-освітніх проектів і художніх студій. Що ж пропонують автори концепції?

Галерея IZONE

Креативний та освітній простір для всіх, хто цікавиться дизайном та мистецтвом. Тут виставлятимуться роботи художників, відбуватимуться творчі зустрічі, будуть проводитись виставки та презентації. Приміщення галереї обставлять розсувними стінами, які дозволять варіювати її простір. Неподалік облаштують столи для пінг-понгу та намети для відпочинку.

Площа IZO Square

Центральний громадський простір всього кварталу, де відбуватимуться музичні виступи, театральні постановки, виставки та цікаві презентації. Поруч розташовані кафе, невеликі магазини й творчі майстерні, звідси йдуть пішохідні маршрути по всьому кварталу.

Тераса на даху IZONE

До неї буде відкритий доступ всім охочим. Піднятися сюди можна буде сходами або ліфтом. Місця для сидіння – зручні та компактні, на всі сторони з тераси відкривається чудовий панорамний вид. Крім того, тут буде і окремий міський сад, у якому можна буде вирощувати власні овочі.

Контейнерне містечко

Зі старих вантажних контейнерів сучасні архітектори зводять все, що завгодно: в Амстердамі — студентські гуртожитки, у Цюриху — знаменитий магазин Freitag, в американському Санта-Крузі — приватні садиби. А на київському Подолі можуть з’явитися зручні контейнерні офіси. Використовувати їх будуть по-різному: не тільки для роботи, але і для приватного спілкування. Ці контейнери обладнані гідравлічними дверима, а на даху облаштований простір для відпочинку.

Читайте також: Старий новий Поділ: що було на місці культових точок району

Художні віконниці

Для створення креативної атмосфери на фасаді iZone розмістять спеціальні віконниці. Всього їх буде 56. На них постійно показуватимуться роботи місцевих художників. Ця експозиція постійно оновлюватиметься, а самі віконниці можна буде відкривати, якщо всередині будівлі знадобиться більше світла.

Вулиця Творців

Тут розмістяться численні креативні площі: просторі студії живопису, скульптурні цехи, текстильні майстерні, центри 3D-принтингу, парк мистецтв. Поруч буде театр просто неба та зона для відпочинку.

Плавуче селище

На березі Дніпра, за задумом архітекторів, триматимуться на плаву 20 двоповерхових житлових будинків, вироблених з легких дерев’яних конструкцій. Поруч збудують плавуче кафе із терасою, де збиратиметься місцева спільнота.

У кожному будинку передбачені окремі приміщення для зберігання каяків. Звідти можна одразу спуститися до Дніпра (вільний доступ до води). Ці будинки можуть похвалитися зручним плануванням: на першому поверсі розмістяться мистецькі студії, на другому — робочий кабінет, спальні із панорамними видами на річку, а також компактна кухня.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 237 днів. За цей час ми опублікували 23175 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button