Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У світлі останніх подій навколо Житнього ринку «Хмарочос» вирішив з’ясувати, що відбувається з подібними будівлями у світі і яку роль вони відіграють у житті суспільства.

По всьому світу люди більш охоче купують натуральні продукти, а муніципалітети реконструюють старі маркети або зводять нові за останніми зразками сучасної архітектури. Такі ринки перетворюються на місце, де формується особлива міська культура: там не просто купують, але й спілкуються, слухають музику, займаються спортом і навіть — живуть.

Санта Катерина (Барселона, Іспанія)

Фото: flickr-user W & J

Найстаріший критий ринок Барселони збудований у 1848 році. Його реконструювали у 2005-му. Відомі європейські архітектори Енріке Міральєс і Бенадетта Тальябуе зберегли старовинний фасад ринку і придумали нього новий дах (художник Тоні Кумелла виклав його з 325 тисяч керамічних плиток шістдесяти кольорів). Нова будівля так сподобалася містянам, що зараз вважається однією з візитних карток Барселони, а її проектантів почали називати «нащадками Гауді».

Санта Катерина — сучасний фермерський ринок, розташований неподалік музею Пікассо. Сюди заходять не лише покупці, але й туристи, для яких відкрито чимало ресторанів і кафе. Тут є і музей історії ринку, де експонуються археологічні знахідки, знайдені під час його реновації.

Марктхале (Берлін, Німеччина)

Фото: flickr-user Erik Bora

У 1860-х роках знаменитий німецький фізіолог Рудольф Вірхов неодноразово виступав перед берлінським сенатом. У своїх промовах він наголошував, що ринки просто неба — розсадники антисанітарії, тому столиця потребує нових закладів для торгівлі. Сенатори прислухалися і затвердили програму розбудови нових берлінських ринків. Відтак у місті з’явилося 14 «криток», які забезпечували свіжими продуктами усі райони. На жаль, більшість цих ринків були зруйновані під час Другої світової війни. Зараз у місті працює три головних маркети — Markthalle IX, X і XI.

Будівля Markthalle IX була ретельно відреставрована після війни. «Марктхале Нойн» — найвідоміший берлінський маркет, який славиться не лише своїм продуктовим асортиментом. Тут постійно відкриваються нові ресторани й кафе, функціонує окремий майданчик Street Food Market, проходять чисельні ярмарки — ярмарок солодощів Naschmarkt, фестиваль хлібу BrotZeit, ярмарок пива і сосисок Wurst&Bier.

Markthalle X розташований у центральному районі Моабіт. Окрім величезного вибору продуктів, він відомий своїми ресторанами ельзаської, американської та австрійської кухонь. Жителі району постійно організовують там концерти і вечірки, а в холодну пору року Markthalle X прикрашається безліччю пальм — саме сюди їх звозять на зимівлю з усього міста.

Markthalle XI спеціалізується на органічних продуктах та делікатесах з усього світу, а також приваблює відвідувачів винними барами, рибними ресторанами та «берлінською кухнею».

Новий рибний ринок (Стамбул, Туреччина)

Фото: wikimedia

Будівництво нового рибного маркету — частина програми розвитку Бешикташу: старого стамбульського району із малоповерховою забудовою та невеликими торговельними майданчиками.

Навколишнім середовищем і була обумовлена архітектура нового «рибного місця»: бетонний трикутний навіс, схожий на відкриту раковину устриці, який накриває маленьку торговельну площу (260 кв.м). На цьому ринку всього шість прилавків, які виконані з нержавіючої криці. Це – відкрите приміщення, тут немає колон, лише торгові місця. Ринок підсвічується електричними гірляндами.

Парк фермера (Спрінгфілд, США)

Фото: archdaily

Девелопер Метт О’Рейлі, який працював над створенням цієї локації, так описував свій задум: «Ми хочемо створити місце, куди люди не просто приїжджають за продуктами, але хочуть тут жити і працювати». І авторам це вдалося — тут сформувалося справжнє ком’юніті.

Парк фермера — це не лише величезний маркет із продукцією місцевих фермерів та локального гастрономічного бізнесу (щоденно його відвідують близько п’яти тисяч покупців). Тут знайшлося місце і роздрібним магазинам, і офісам, і житловим апартаментам, які може орендувати кожен охочий. До послуг місцевої громади, яка здійснює тут покупки, працює або орендує житло — великий громадський сад для прогулянок, дитячі майданчики, спортивний центр, ярмарки, концерти та фестивалі.

Центральний ринок (Рига, Латвія)

Фото: flickr-user Clark-Kim-Kays

Сьогодні у світі залишилося лише дев’ять ангарів для зберігання дирижаблів. І п’ятеро з них — це приміщення головного латвійського ринку, якому вони дісталися у спадок від кайзерівської армії після Першої світової війни.

Не дивно, що цей ринок, розташований неподалік Центрального залізничного вокзалу, — один з найбільших в Європі. Кожного дня його відвідує приблизно 60 тисяч людей. Окремо славиться тутешній рибний павільйон, де представлений великий асортимент балтійських морепродуктів.

Марктхал (Ротердам, Нідерланди)

Марктхал — не лише перший критий ринок в Нідерландах, але й нова архітектурна пам’ятка Ротердаму.

Це велична 11-поверхова будівля, у якій продуктовий ринок поєднаний із житловими апартаментами та найбільшим у центрі міста автомобільним паркінгом на 1200 місць.

Від шуму ринкового життя мешканці житлових апартаментів захищені потрійним склом. Втім, їхні житлові кімнати виходять на вулицю та міську площу, а ось на ринок вони споглядають з вікон кухні та їдальні. Сам же роттердамський ринок — це близько сотні різноманітних торгових точок та продовольчих крамниць, численні ресторани і кулінарна школа. В підземному торговельному центрі розмістилися бутіки, рітейлові магазини та продовольчий супермаркет.

Стеля продуктового прикрашена величезним панно «Ріг достатку» загальною площею одинадцять тисяч кв.м. Художник Арно Коенен зобразив на ньому всі продукти, які тільки можна знайти на прилавках.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button