Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Уявляємо за допомогою ілюстрацій, як міг би виглядати комплекс, якби забудовники врахували результати досліджень спільного проекту «Агентів змін» та ЛУН.ua.

ЖК «Відпочинок», що неподалік метро Святошин, на перший погляд здається вдало реалізованим проектом. Виважена висотність будинків, охайні фасади, величезна зелена зона навколо і зручне розташування біля неподалік транспортних вузлів усіляко цьому сприяють. Але, якщо роздивитись уважніше, виникне ціла низка зауважень. Їхнє виконання значно підвищить якість життя у комплексі.

Що зараз не так?

Почнемо з зовнішнього вигляду «бізнесів першого поверху». Відсутність усталених норм оформлення фасадних вивісок призводить до того, що магазини розробляють дизайн на власний розсуд. Плашки усіх можливих кольорів відверто дратують. Заліплені наклейками вікна вносять ще більшу дисгармонію фасаду та не освітлюють подвір’я. Серед цього безладу губиться важлива для пожежників позначка розташування гідранту. Під балконом неакуратно стирчить кондиціонер.

Сходами до магазину на першому поверсі, важче дістатись літнім людям, молодим мамам й особам з інвалідністю. Не можна оминути й надвисокі тротуари, які обмежені типовим бордюрним каменем. Навіть, якщо його втоплено у ґрунт наполовину, він височіє над дорогою на рівні не менше 15 см. Не помітивши перепаду, під час катання на роликах або велосипеді можна отримати травму.

Крім того, це розв’язує руки водіям. Дехто з них почуває себе на доріжці, як на проїзній частині. На дорогу не нанесена зрозуміла дорожня розмітка. Вона б дозволила не плутатись вузькими шляхами всередині «Відпочинку». Запарковані де-не-де автівки перекривають проїзну частину і точно не додають зручностей. Відсутність табличок з навігації на території ускладнює життя як мешканцям, так і службам доставки, аварійникам, таксі.

Тротуарні напівсфери частково пофарбовані у жовтий колір та перекривають вихід пішоходам. Фарба з них може злізти вже наступного року. Та ж плитка, якою вимощені тротуари, у підмостці під будинком має високі шанси розійтися від ерозії або від пішохідного руху. У результаті, мешканці не розрізнятимуть, де ходити можна, а де – суто технічна зона, прогулюватися якою навіть небезпечно. Витоптана стежка на газоні вздовж дороги показує, наскільки важливою є прогулянка вздовж дерев. Ще одна деталь – суцільний металевий паркан, що дає відчуття недобудованості та незавершеності робіт на території комплексу.

За парканом формуються огороджені спільноти (gated community). Частина містян об’єднана у невелику за чисельністю групу, що компактно проживає на закритій території житлового комплексу. Всередині таких утворень працюють магазини, аптеки й клініки, які обслуговують винятково «внутрішніх» жителів. Для них організовують окремі розважальні заходи. Зазвичай тут проживають люди зі статком. Огороджені спільноти в США, Європі, країнах Латинської Америки чи Азії.  

Однією з переваг таких містечок – є безпека мешканців, яку забезпечує огорожа, система спостереження й охорона. Буває, діють вимушені заходи надмірної безпеки, як колючий дріт під напругою.

Серед недоліків – загроза, що забудовник не підтримуватиме у належному стані інфраструктуру. «Елітний» статус житла може привабити злодіїв та грабіжників. Попри охорону, злочинці можуть чатувати на підході до містечка, а паркан створить темні небезпечні закутки.

Огороджені ком’юніті зазвичай знаходяться далеко від ділових центрів і міських маршрутів – можливо, вам доведеться витратити десять хвилин для того, аби виїхати з території з єдиних наявних воріт. Та, мабуть, найголовнішим недоліком є те, що подібні території вносять різке розмежування «свій-чужий», провокують конфлікти на цьому ґрунті, яких можна було б уникнути. Вони фактично закривають мешканців на території за ґратами, що ізольована від міського життя, змін та розвитку. Часто на території ніби приватного комплексу опиняються громадські простори. При цьому самі мешканці з задоволенням користуються всіма вигодами поза територією комплексу.

Як це можна змінити?

У випадку з «Відпочинком» варто замінити паркан на зелену загорожу, через яку можна бачити, що коїться з протилежного боку. Подекуди, живими щільними насадженнями оформлюють також території шкіл та дитячих садочків.

ЖК розташований неподалік лісопарку. Позбавити мешканців можливості контактувати з природою – справжній злочин. Цьому можуть зарадити красиві хвіртки та оформлені виходи з території до стежок парку Урочище Совки.

Самі стежки було б добре замостити плиткою або каменем, чи хоча б засипати дрібним щебенем. Тротуари ж на території краще зробити в один рівень з дорогою. Досягти цього можна, використовуючи нижчий бордюрний камінь, а в ідеалі – повністю їх зрівняти, залишивши лише маркування межі між дорогою і тротуаром.

Засипана камінням відмостка створена не для прогулянок, на що має вказувати її дизайн. Фасад над неї варто привести до ладу. Цьому допоможуть уніфіковані правила вивісок, затверджені архітектором.

Пандус на вході до магазину варто робити під невеликим кутом, аби по ньому було зручно заїжджати. Важко уявити це місце без велопарковки. Сісти на велосипед й доїхати до найближчої галявини у парку – що може бути кращим у літній вечір?

Для загального комфорту автомобілістів, велосипедистів та пішоходів машини мають паркувати у спеціальних «кишенях» або облаштованих для цього паркінгах, а не під під’їздом. На саму ж дорогу варто нанести розмітку, щоб окреслити смугами та стрілками напрямки руху. Все це, укупі зі зрозумілою навігацією, значно спростить пересування територією «Відпочинку».

Текст: Кирило Шведов, Ілюстрації: Олександра Степаненко

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button