Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Керівництво ВДНГ презентувало концепцію розвитку Національного комплексу «Експоцентр України» на найближчі 40 років. «Хмарочос» дізнавався, як може змінитися територія виставки і на що можна розраховувати у найближчому майбутньому.

Керівництво ВДНГ планує залучити 350 млн євро інвестицій. Менеджмент запевняє, що мова йде про кошти від приватних інвесторів.

«Ми почнемо планомірно облаштовувати територію і кожного року модернізуватимемо від 7,5 до 30 гектарів Експоцентру. За перше півріччя цього року вже отримали понад сто тисяч доларів прибутку. Цей дохід буде вкладений у подальший розвиток», — каже генеральний директор ВДНГ Євген Мушкін.

Архітектурна взаємоповага

Територія комплексу розкинулася на 286 гектарів. Тому одне з головних завдань концепції — зберегти місцеву історичну спадщину, гармонійно поєднавши її з навколишнім ландшафтом та сучасною архітектурою.

«Найкращий спосіб зберегти архітектурні пам’ятки — це правильно їх використовувати. Ми ретельно вивчали проектні матеріали, з’ясовували, якою бачили цю територію архітектори, які планували та будували нинішній Експоцентр, що й врахували у нашій концепції», — стверджує Мушкін.  

Автори концепції запевняють, що на території ВДНГ не з’явиться жодної житлової забудови, а всі чинні пам’ятки архітектури будуть збережені, відновлені та наповнені новими функціями.

Водночас вони допускають творче перепланування приміщень в павільйонах зі збереженням їх цілісності та без втручання в несучі конструкції будівель. Для цього всередині однієї з пам’яток архітектури архітектори пропонують облаштувати скляну стіну, яка розділить внутрішній простір на два приміщення.

Архітектурні об’єкти, які не є пам’ятками, можна буде перебудовувати. І тут все залежатиме від намірів інвестора: реконструкція одних будівель може обмежитись новим дизайном інтер’єрів, а от інші будинки можуть прирости додатковими поверхами. Наприклад, є плани щодо розширення сьомого павільйону ВДНГ, який два роки тому вже перебудовувався у концертний зал на 1200 місць. Поруч із ним планують звести сучасну бібліотеку. Проектанти обіцяють, що будуть враховувати архітектурний стиль чинної забудови.  

Не забули автори концепції і про співрозмірність нової архітектури. Перші поверхи мають бути доступними і відкритими, тут має бути затишна і приваблива атмосфера. На даху будівель планують розмістити тераси.

Простір для всіх

Місцевий громадський простір створювався заради єдиної функції — проведення виставок. Тепер він буде розрахований на пішоходів, а не автомобілістів. Навколо має бути достатньо зручних місць для сидіння. Тому всі прогулянкові зони обіцяють облаштувати зручними лавками, які будуть знаходитися у тіні. Поруч із лісопарковою зоною буде створений спортивний кластер. На всій цій території буде безкоштовний wi-fi.

Окрема увага приділятиметься роботі з освітленням, адже світло від ліхтарів може мати й декоративну функцію — підсвічувати дерева.

Через увесь ВДНГ від освітньо-інноваційного кластеру біля центральних воріт до виставкового центру, який розміститься ближче до Великої кільцевої дороги, висадять липову алею. Автори концепції сподіваються, що тут генеруватиметься  найбільший пішохідний трафік, тому саме вздовж алеї з’являтися нові культурні об‘єкти — наприклад, театри чи музеї.

Наука, бізнес і спорт

Ще один із запланованих кейсів — це музей науки, аналогічний музею Коперніка у Варшаві або NEMO — найбільшому науковому музею Нідерландів. Він має бути сформований на базі першого павільйону із можливістю його подальшого розширення. Для такого музею, підкреслюють автори концепції, необхідно як мінімум п’ять тисяч квадратних метрів. Тут будуть проходити не тільки музейні експозиції та освітні події для дорослих та дітей, але й наукові конференції.

Мріють й про повноцінне відновлення виставкової функції ВДНГ. Тому тут запланована поява сучасного виставкового центру, оскільки історичні павільйони, які створювалися для виставок, вже не відповідають сучасним вимогам. Він буде розміщений ближче до кільцевої дороги, звідки містянам буде зручніше заїжджати на автомобілях.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button