Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У червні було оголошено конкурс на перетворення димової труби, що залишилася від колишнього Мотозаводу на території UNIT.City, на арт-об’єкт. Переможець отримає головний приз розміром 50 000 гривень й покриття витрат на реалізацію свого задуму. Наразі визначено десять проектів-фіналістів. 

Проект Helix німців Густава Дюзинга та Макса Хаке одночасно є атракціоном і орієнтиром на мапі міста.

Стара труба відсилає до індустріального минулого простору, а додана до неї структура символізує інновації та перспективи мислення. Helix дозволить тренуватися і відпочивати навколо труби. За задумом, вона стане ідентифікацією нового життя промзони, а його унікальна форма – символом парку.

Проект українця Андрія Савченка LISP пропонує облаштувати інсталяцію великою кількістю роторів вільно розташованих на валу, який охоплює димохідну трубу по зовнішньому діаметру.

Під впливом вітру ротори обертаються із різною інтенсивністю, що дозволяє створити своєрідне відображення вітру.

Варіант Жани Кадирової «Труба кличе!» пропонує подолавши на прозорому ліфті шлях завдовжки 60 метрів, вздовж вертикального тунелю, вийти у відкритий простір верхніх шарів міської атмосфери – на двоярусний оглядовий майданчик. Основним елементом проекту, як концептуально, так і формально, обрано кільце диму. 

Себастьян Кайт з Великобританії пропонує створити «Маяк». За задумом, світлова інсталяція перетворює колишню промислову трубу у яскравий символ майбутнього.

Вдень димова труба відпочиває, а ввечері світло проходить хребтом димоходу, заряджає його, досягає вершини та запалює яскравий промінь.
Євген Чернат також пропонує свою версію – проект «Світло», трансформує арт-об’єкт на шістдесяти-метрову пінхол-камеру.


Отвір труби перекривається для створення темного простору. У вершині передбачено отвір з невеликим діаметром, через яке світло проникає всередину і проектується на фотоплівку. Таким чином створюється знімок неба. 

Олександр Гук натомість пропонує «Башту можливостей». 

Образ труби — динамічна скульптурна композиція, мета якої переосмислити форму споруди й наповнити її новим змістом. Башта не є старою недоцільною конструкцією, що потребує декорацій, а являє собою основу для створення джерела енергії для сучасних потреб, обладнавши її вітрогенераторами.

Ідея Василя Хомко «Doodle-Tube» (Малюй-Труба) пропонує за допомогою світлодіодної сітки та відповідного програмного забезпечення перетворати трубу на інтерактивний й унікальний візуальний месенджер.

Людина відкриває додаток «Малюй-Труби» на смартфоні (або веб-версію на комп’ютері), і замальовує ідею, яка з’являється на інтерактивному екрані заввишки 60 метрів. 

Алла Андрощук пропонує «UNIT.City Tube». 

Кожен відвідувач може вказати в мобільному додатку як він себе почуває. З кожним відтінком емоційного стану співвідноситься певний колір, який одразу ж з’являється на частині поверхні труби. Димова труба покрита структурною оболонкою, що буде змінюватись, демонструючи настрій відвідувачів UNIT.City.

Ще одна ідея світла, розроблена Олександром Філем. Його «Храм світла» перетворює об’єкт на транслятор світла.

«Храм світла» передбачає вставку світлових екранів в тіло труби таким чином, щоб екрани ловили сонячне світло протягом дня. Розташування екранів визначено не стільки за композиційним принципом, скільки орієнтовно позиції сонця, формуючи різні світлові малюнки в середині самої труби. Для функціонування об’єкту увечері передбачається розміщення прихованого світла в екранах, та розміщення ліхтариків на замках металевих поясів, які знаходяться по всій довжині труби.

Проект Олександра Горбаня  «Reunity», продукує арт-об’єкт у формі дерева, яке символізує процес ревіталізації території колишніх заводів.

Інсталяція створюється за допомогою алюмінієвих конструкцій та системи тросів, нагадує за формою дерево із зеленою кроною — символ очищення промислової території від брудних атмосферних викидів заводу. Вночі скульптура підсвічується LED -лампами. Об’єкт може бути використано для збирання дощової води задля поливу зелених насаджень на території.

Переможця конкурсу буде визначено міжнародним журі у серпні 2017 року. Проект-переможець повинен бути реалізованим до кінця вересня цього року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button