Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Акторка Катрін Денев та ще близько 100 французьких жінок публічно засудили кaмпанію, направлену проти сексуальних домагань у США, що розпочалась в результаті звинувачень кінопродюсера Гарві Вайнштейна. Денев та її однодумці висловили свою позицію в спеціальній колонці французького видання Le Monde.

Valerie Macon/AFP/Getty Images

«Насилля – це злочин, але спроба залицяння, навіть наполеглива і груба – не злочин», – заявляють француженки. На думку авторок тексту, кампанія Time’s Up (ініціатива створена голлівудськими акторками проти сексуальних домагань на роботі) є пуританською, а право чоловіків «загравати до жінок» є невіддільною частиною сексуальної свободи. «Цей самосуд карає чоловіків, вимагає деяких з них йти у відставку, хоча все, що вони накоїли – це доторкнулись до чийогось коліна, намагались когось поцілувати чи поговорити на інтимні теми під час обіду», – підкреслюють в колонці Le Monde.

З чого все почалося

Нагадаємо, що восени 2017 року акторка Аліса Мілано в своєму Twitter-акаунті розпочала флешмоб #MeToo (#ЯТакож). Вона закликала жінок відкрито розповісти про пережиті сексуальні домагання.

На початок січня 2018 року понад 1,7 млн користувачів соціальної мережі використали хештег, щоб висловити свої думки з приводу сексуального насилля. Декілька десятків акторок виступили з публічними заявами про харасмент зі сторони голлівудського продюсера Гарві Вайнштейна. Його звинуватили: Анджеліна Джолі, Гвінет Пелтроу, Роуз Макгоуен, Сальма Хайек.

Після цього були висловленні звинувачення в сторону інших діячів сфери мистецтва та політики. Серед них опинилися актори Дастін Гоффман, Кевін Спейсі, Стівен Сігал, комік Луї Сі Кей, екс-президент США Джордж Буш-старший та інші.

Таким чином, флешмоб розрісся до повноцінної кампанії проти сексуальних домагань, харасменту і нерівності на роботі – Time’s Up («Час вийшов»). Його підтримало понад 300 представників театральної сфери, кіноіндустрії та телебачення США. Учасники ініціативи запустили сайт проекту на якому першого січня розмістили публічний лист Dear Sisters. У ньому закликають всіх небайдужих підтримати рух. Окрім цього, фондом TIME’S UP Legal Defense Fund вже зібрано 13 млн доларів із запланованих 15, на підтримку жертв сексуального насилля.

Сьомого січня ініціатива вийшла за рамки соціальних мереж. На 75 церемонії вручення нагород премії «Золотий глобус» учасники ініціативи вирішили прийти в чорних нарядах, в підтримку жертв домагань. В день церемонії, актора Джеймса Франко, який отримав нагороду в категорії «Найкращий актор в комедії чи мюзиклі» за фільм The Disaster Artist, одразу декілька осіб звинуватили в сексуальних домаганнях.

Фото з телеграм-каналу «Hollyweed»

Чому французькі жінки засуджуть американський рух?

Флешмоб #MeToo мав французький аналог – #BalanceTonPorc, який став причиною для пропозицій, щоб запровадити штрафи за вуличні домагання та посилити покарання у випадках насильства серед неповнолітніх.

Натомість, у листі француженок проти ініціативи в США чимала увага приділяється тому, що американський рух шукає винних, замість того, щоб підтримувати жінок. «Це прагнення відправити «свиней» на скотобійню замість того, щоб допомагати жінкам ставати більш незалежними, фактично грає на руку ворогам сексуальної свободи», – резюмують в колонці.

Тим часом, учасники руху Time’s Up на своєму офіційному сайті опублікували документ «Знай свої права» та «Що з цим робити». В них наводяться приклади харасменту на роботі, список речей, які можна констатувати як домагання, та шляхи вирішення цієї проблеми.

Нагадаємо, «Хмарочос» у партнерстві з представництвом фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні випустив серію статей на тему гендерної рівності у місті. Зокрема, кінорежисерка Надія Парфан, розповідала про чоловіче лідерство у сфері культури.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button