Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід для Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня, які підозрюються у спробі підпалити Десятинний монастир УПЦ Московського патріархату.

informator.news

Вночі, 25 січня двоє архітекторів намагались підпалити будівлю Десятинного монастиря УПЦ Московського патріархату. До чергової частини надійшло повідомлення від церковнослужителя про підпал. Правоохоронцями було встановлено, що підпал здійснювали кияни Олексій Шемотюк та Олександр Горбань. Їх затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України, повідомляє видання «Українська правда».

«Слідчим відділом Шевченківського управління поліції відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 (Замах на умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі», – повідомляли в поліції. Проте, прокуратура та поліція просили для киян лише домашній арешт.

В суботу, 27 січня, суд обрав для затриманих запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі 2,2 мільйона гривень, повідомив депутат Ігор Луценко в Facebook. «Для мене це дуже дивна поведінка судді Левицької. Бо прокуратура і міліція налаштовані не надто агресивно, просили лише домашній арешт. Тим не менш, суддя впаяла фактично тримання під вартою – бо такі суми для застави, без допомоги сторонніх, у підозрюваних навряд чи знайдуться», – зазначив Луценко.

Як запевняють представники церкви, вони проситимуть пом’якшити міру покарання. «Незважаючи на дикість і жорстокість скоєного цими людьми злочину, ми молимося за них і просимо суд пом’якшити міру покарання. Сьогодні нашому адвокату на суді відмовили в слові, щоб донести нашу позицію про пом’якшення вироку. Ми будемо дотримуватися цієї позиції в апеляції», – заявляють представники Десятинного монастиря УПЦ МП.

Тим часом кияни вже створили Facebook спільноту #Свободу_архітекторам (#Free_architects) в підтримку затриманих. Вони закликають підписувати петицію, в якій вимагають знести незаконну споруду-каплицю УПЦ МП-Десятинного чоловічого монастиря Пресвятої Богородиці на території Національного музею історії України.

Нагадаємо, що «Хмарочос» вже розповідав про незаконність встановленої споруди. У 2000 році, на території Національного музею історії України представники УПЦ Московського патріархату встановили намет-скінію для проведення святкової служби. Споруду не було прибрано та в 2005 році споруда стала спочатку дерев’яною, згодом бетонною. Проте, у 2006 році Головне управління з питань внутрішньої політики КМДА звернулось до настоятеля релігійної громади УПЦ МП, щодо незаконності розміщення ніяких споруд на земельній ділянці біля залишків фундаменту Десятинної церкви.

У 2011 році народний депутат Юрій Мірошниченко зареєстрував у парламенті законопроект про відродження Десятинної церкви в Києві зі створенням Національного православного комплексу. У 2012 році рішенням Шевченківського районного суду споруду передано у власність організації «Релігійна громада Української Православної Церкви Десятинний Храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі м. Києва». У листопаді 2017 року на сайті Київської міської ради опублікували петицію «Вирішити питання знесення незаконної споруди-каплиці УПЦ МП-Десятинного чоловічого монастиря Пресвятої Богородиці на території Національного музея історії України». На даний момент її підписало понад 5300 осіб.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button