Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23480 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Прокуратура Києва розслідує махінації КП «Житлобудінвест-УКБ», які з порушенням законодавства проводили тендер 2015 року на будівництво веломаршруту «житловий масив Троєщина-Європейська площа».

kyivcity.gov.ua

Як повідомляє інтернет-видання «КиевВласть», про такі дії прокуратури стало відомо з рішення Деснянського районного суду Києва від 8 лютого 2018 року.

Розпорядженням КМДА № 318 від 07.04.2015 було затверджено робочий проект «Реконструкція та будівництво вулично-дорожньої мережі в частині створення велосипедної інфраструктури та рекреаційного велосипедного маршруту в м. Києві. Веломаршрут «житловий масив Троєщина-Європейська площа». Замовником даного проекту було визначено КП «Житлобудінвест-УКБ». Фінансування передбачалось коштом міського бюджету.

Проект передбачав будівництво за маршрутом: проспект Генерала Ватутіна, Московський міст, Труханів острів (рекреаційна частина маршруту), Парковий міст, схили Хрещатого парку, Володимирський узвіз, Європейська площа. Загальна довжина велодоріжки – понад 21 кілометр. На даний проект було передбачено 44,1 млн гривень.

У квітні 2015 року КП «Житлобудінвест-УКБ» оголосило торги на проведення робіт з будівництва веломаршруту. Як виявило розслідування 13 травня 2015 посадові особи комунального підприємства провели розкриття пропозицій конкурсних торгів. До них були допущені лише дві пропозиції:

  • КП «ШЕУ по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Деснянського району Києва», яке запропонувало провести роботи за 40,8 млн гривень;
    КП «ШЕУ по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дніпровського району Києва», яке запропонувало провести роботи за 40,9 млн гривень.

26 травня 2015 року КП «Житлобудінвест-УКБ» звітували про проведення процедури відкритих двоступеневих торгів. Переможцем визначили КП «ШЕУ Деснянського району Києва». З ними було укладено договір на виконання робіт на суму 40 млн 863 грн.

Під час угоди було порушено п. 6 ч.1 ст. 17 Закону «Про здійснення державних закупівель». Обидва учасники торгів є пов’язаними особами, оскільки їхніми засновниками є КМДА. Учасникам афери теоретично загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати визначені посади чи займатися визначеною діяльністю на строк до трьох років. Проте, не зважаючи на відкрите кримінальне провадження, будівництво велодоріжок розпочали.

18 вересня 2015 року мер Києва Віталій Кличко відкрив нову велодоріжку. Тоді міський голова зазначив, що в планах міста будівництво доріжок загальною протяжністю 600 км. Зазначимо, що згідно з нещодавно затвердженою Велоконцепцією в Києві заплановано 240 км.

У жовтні 2017 року член Асоціації Велосипедистів Києва Сергій Пасюта звернувся до КП «ШЕУ Деснянського району Києва» з вимогою надати копію угоди з «Житлобудінвест-УКБ» про будівництво веломаршруту. Він зазначив, що на порталі «Київаудит» відсутня угода, що є прямим порушенням ч.1 ст. 10 Закону «Про публічні закупівлі». Обидві сторони угоди відмовились надати документи.

В рамках зазначеного кримінального провадження, 8 лютого 2018 року суд дозволив доступ до документів, а також погодив їх вилучення в «Житлобудінвест-УКБ».

Додамо, що керівником комунального підприємства є Вячеслав Непоп, депутат Київради та скандальний забудовник. КП «Житлобудінвест-УКБ» також підозрюється в проведенні незаконних робіт у Київському зоопарку.

Нагадаємо, на початку лютого 2018 року Київрада майже одноголосно прийняла велоконцепцію Києва. «Хмарочос» дізнавався, як міська влада планує реалізувати велоконцепцію і які велодоріжки будуть побудовані вже цього року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button