Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Школа має в першу чергу набирати тих дітей, які живуть на закріпленій за нею територією.

Радниця міністра освіти і наука Іванна Кобернік розповіла в інтерв’ю виданню lb.ua, яким чином цього року буде відбуватись набір у перші класи шкіл після запровадження освітньої реформи.

У квітні-травні батькам потрібно буде подати документи до школи, яка закріплена за їхньою територією проживання. Підтвердженням цього може бути довідка про реєстрацію або штамп в паспорті. Сім’ї, які живуть у орендованій квартирі, можуть зареєструватись, маючи договір оренди з власником нерухомості. Не обов’язково, щоб була зареєстрована саме дитина – територіальна приналежність може визначатися за реєстрацією одного з батьків або опікуна. Крім того, якщо родина переїде, дитина зможе продовжити ходити до школи, в якій вона почала навчання.

Кілька років тому закріплення за територією в Києві скасували для ліцеїв та гімназій. Тобто, якщо у вас у дворі була гімназія, то ви не могли віддати туди дитину, бо в неї взагалі не було території обслуговування. Тепер ця територія буде – так як у першому класі ще не буде поділу на різні спеціалізації, то й не буде спеціальних профільних програм для першокласників у ліцеях чи гімназіях.

«Немає жодних об’єктивних підстав відбирати за якимось ознаками дітей у шість років – нема в такому віці ніяких особливих талантів до мов чи до математики. Більше того, аналіз успішних освітніх систем світу показує, що кращі результати мають ті системи, де відбір дітей відбувається якомога пізніше. Тому початкова освіта має бути однаково хорошою для всіх, і саме на це спрямований новий стандарт. Початкова школа має бути якнайближче до місця проживання дитини і однаково хороша для всіх. Відбір лишиться тільки в мистецькі та спортивні школи», – розповідає Кобернік.

Коли основний набір закінчиться, решту вільних місць у перших класах шкіл будуть розподіляти за віком. Тобто, старша дитина має перевагу. Позитив такого підходу, каже Кобернік: це об’єктивний критерій, є свідоцтво про народження, і в ньому написаний вік дитини. З мінусів цього варіанту – шестирічні діти, які не пройшли в бажану школу за віковим критерієм, залишаться ще на один рік у садочку. А це проблема і для дитини, і для садочків, в яких дефіцит місць.

Також у перших класах запроваджується так звана педагогічна свобода вчителя. Відтепер, якщо педагог захоче змінити навчальну програму та використовувати інші підручники чи методики навчання, він це може зробити без погодження з міністерством чи управлінням освіти.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button