Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Постраждалі роми розповіли правозахисникам, що нападники з організації C14 використовували газові балончики і холодну зброю.

Фото: C14

Голова поліції Києва Андрій Крищенко прокоментував напад членів організації С14 на ромський табір на Лисій горі 20 квітня, заявивши, що поліція не має жодної скарги від ромів на побої або насильство. Про це він сказав в інтерв’ю 112.ua.

«Так, вони (ред. роми) залишили після себе багато сміття, але це сміття спалили. У нас немає жодної скарги ромів на побої або насильство. І, наскільки я знаю, під час цього суботника, коли спалювали сміття, були присутні представники райадміністрації і були пожежні», – сказав Крищенко.

Він зазначив, що роми традиційно приїздять до Києва на поховальний тиждень, здебільшого з Закарпаття. Лиса гора – одне з місць, де вони зазвичай розбивають намети.

«Роми – це громадяни України, з такими ж паспортами і правами, а також обов’язками. Вони ведуть не такий соціалізований образ життя, як більшість людей. Так, можливо, вони викликають неприємні почуття, шумно поводяться, не завжди охайно виглядають. Але поліція не ділить людей за етнічною, расовою та іншими ознаками», – додав він.

Фото: C14

Крищенко заявив, що поліція не допустить, щоб хтось розганяв тимчасові поселення ромів.

Утім, очевидці розповіли правозахисникам із Amnesty International, що роми викликали поліцію, приїхали патрульні, побачили пожежу, й лише порадили ромам швидше їхати з Києва.

Також очевиці розповіли, що нападники використовували газові балончики і холодну зброю, спалили частину з 15 наметів. Серед постраждалих були діти.

Постраждалий від погрому ром та його донька. Фото Діани Буцько.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова закликала поліцію ретельно розслідувати спалення табору ромів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button