Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Звинувачення у сексуальних домаганнях переросли у масштабну кризу Шведської академії, ускладнену закидами в корупції та витоку інформації.

Жан-Клод Арно і Катаріна Фростенсон у 1989 році. Фото: amazon.co.uk

Фундація Нобеля сьогодні, 4 травня, підтримала рішення Шведської академії щодо скасування церемонії нагородження Нобелівською премією з літератури в 2018 році через «втрату довіри до академії». Кризу спричинив скандал навколо сексуальних домагань.

Цьогорічного лауреата «Нобелівки» у цій категорії оголосять і нагородять вже наступного року, разом із лауреатом 2019 року.

Премію скасували через кризу в Шведській академії, яка почалася після звинувачень у сексуальних домаганнях, висунутих до 71-річного французького фотографа Жана-Клода Арно. Він є чоловіком однієї з 18 членів журі Шведської академії Катаріни Фростенсон. Крім того, він керує культурним проектом, який фінансує академія.

У листопаді минулого року під час кампанії #MeeToo 18 жінок – членів і співробітниць Шведської академії, а також родичок членів – звинуватили Арно у домаганнях. Крім цього йому закидають розголошення імен сімох колишніх Нобелівських лауреатів. На додачу, Фростенсон звинуватили у корупції під час розподілу коштів на культурний проект її чоловіка.

Жертви домагань заявили, що академії було про це відомо. Шведська академія натомість вирішила не позбавляти Фростенсон членства. Після цього троє членів журі усунулися на знак протесту.

12 квітня Катаріна Фростенсон відмовилася від членства в академії. Також посаду залишила голова Шведської академії Сара Даніус. Наразі активне членство зберегли лише 11 членів із 18. Ця ситуація робить технічно неможливим призначення нових членів, адже для цього потрібен кворум із 12 голосів.

Проблема ускладнюється тим, що академіки обираються пожиттєво і місце звільняється лише в разі їхньої смерті. Через нинішній скандал король Швеції Карл XVI Густав запропонував переглянути умови членства.

Щорічну Нобелівську премію з літератури не присуджували сім разів, востаннє в 1940-43 роках через Другу світову війну. Але вперше таке трапляється через скандал.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button