Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 11 років та 23 днів. За цей час ми опублікували 26878 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
Стати членом Товариства | Хто ми такі?
Проект з утилізації органічних відходів розробили двоє київських школярів.

Фото: прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів
У 200 школах України встановлять компостери для переробки органічних відходів із їдалень. Це відбудеться в межах екологічного проекту «Компола», який започаткували у 2016 році київські школярі Софія-Христина Борисюк і Нікіта Шульга. Проект підтримали Міністерство екології та природних ресурсів і Міністерство освіти та науки України.
Компостери вже встановлено у 32 начальних закладах. У квітні розпочали прийом заявок від інших шкіл на встановлення компостерів.
Третього травня за результатами конкурсу міністр екології Остап Семерак та міністр освіти Лілія Гриневич оголосили перелік із 200 шкіл, які достатньо мотивовані та відповідають технічним умовам. Серед переможців – загальносвітні школи, інтернати, школи для дітей з особливими потребами з усієї України, зокрема з прифронтових Луганської та Донецької областей.

Ліворуч – автори проекту Софія-Христина Борисюк і Нікіта Шульга. Фото: прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів
Нікіта і Софія-Христина підрахували, що щоденно в шкільній їдальні накопичується від 10-30 літрів органічних відходів які, зазвичай, потрапляють на смітник. Ці відходи можна переробити на органічне добриво, яким можна підживити дерева і клумби або захистити ґрунт від ерозії.
Для виробництва органічного добрива потрібен компостер на 900 літрів, відра для відходів та хробаки «Старателі». Родина хробаків, яка складається з 1500–2000 осіб, може переробити до двох кілограмів відходів щодня.
У компостер можна класти очистки сирих овочів та фруктів, шкаралупу сирих яєць, заварку від чаю, залишки крупи чи каші без додавання масла, скошену траву, папір, картон, зів’ялі квіти й опале листя. Школярі запевняють, що якщо дотримуватися розроблених ними інструкцій, то компостна маса не смердітиме.
Нагадаємо, школяр із Закарпатської області розробив технологію виготовлення паперу з опалого листя.
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті