Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Папір підходить для екопакетів і для друку на принтері.

Валентин Фречка. Скріншот з відео Телеканал Sirius

11-класник із села Сокирниця Закарпатської області Валентин Фречка розробив технологію виготовлення паперу з опалого листя, повідомляє Mukachevo.net.

Протягом року Валентин разом зі своєю науковою керівницею Ольгою Сабадош збирав опале листя берези, верби дуба і граба. Листя перетворювали на целюлозу, з якої робили папір.

«Це такий папір, що підходить для екопакетів, можливо, для друку на принтері. Ми зробили висновок, що цей папір набагато економічніший, доцільніший для виробництва, ніж папір із целюлози, тобто безпосередньо з деревини», – говорить Сабадош.

Також ця технологія може вирішити проблему утилізації опалого листя.

Зараз Валентин Фречка готується до Міжнародної олімпіади з екології в Кенії, а в червні презентує всій проект на конкурсі Genius Olympiad 2018 у США. Він вже премагав на низці національніх олімпіад з екології та біології та є учасником Малої академії наук.

Нагадаємо, що у Тернополі біля багатоповерхових будинків встановлять сортувальні контейнери для пластику, скла, паперу та використаних батарейок.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button