Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Десятки міст приєднаються до всесвітньої акції на підтримку кримського режисера Олега Сенцова, який утримується у колонії в Росії та оголосив голодування 14 травня.

Фото: Democratic Petersburg / Facebook

За тиждень до акції, яка відбудеться першого та другого червня, про участь оголосили 35 міст у 19 країнах, зокрема Гамбург, Берлін, Вроцлав, Лісабон, Дублін, Лондон і Париж, повідомляє Громадське радіо.

Акцію планують приурочити до чемпіонату світу з футболу, який почнеться в Росії 14 червня. Ініціатива проходить під гаслом «на чемпіонаті світу з футболу в Росії я вболіваю за політв’язнів».

У Києві акція відбудеться другого червня на Майдані Незалежності. На ній поіменно назвуть політв’язнів, яких незаконно утримують за ґратами в Росії та окупованому Криму. Організатори закликають брати з собою плакати та спортивні свистки.

Після початку голодування Сенцова акції на його підтримку регулярно проходять по всьому світу. Зорема, 26 травня на Таймс-сквер у Нью-Йорку активісти перевдяглися у форму в’язнів, тримаючи в руках пісочні годинники, що символізували, як швидко витікає життя з режисера.

26 травня, в день матчу Реал-Ліверпуль, активісти вивісили плакат із зображенням Сенцова на будівлі Будинку кіно у Києві. За годину представники КМДА, погрожуючи штрафом, розпорядилися зняти плакат. За деякий час плакат дозволилиповістити знову, але більша частина іноземних уболівальників уже зайшла до стадіону. Начальник управління КМДА з питань реклами Олександр Смирнов розповів, що банер зняли через те, що активісти не мали офіційного дозволу на його розміщення.

Фото: Свободу «крымским заложникам» – Сенцову и Кольченко / Facebook

Кінорежисера Олега Сенцова затримали у Криму в 2014 році за обвинуваченням у підготовці терактів. 2015 року російський суд засудив його до 20 років позбавлення волі. Зараз українського кінорежисера утримують у колонії «Білий ведмідь», розташованій у місті Лабитнангі на півострові Ямал у російській Арктиці.

Колонія «Білий ведмідь» у Лабитнангі. Фото: Громадське

Сенцов оголосив безстрокове голодування 14 травня. Він вимагає звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних у російських тюрмах. 28 травня у колонії заявили, що Сенцов погодився на підтримуючу терапію.


Місце: біля стели Незалежності

Адреса: Київ, Майдан Незалежності

Дата: 2 червня

Час: 11:00

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button