Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23272 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Театр на Подолі отримав гран-прі всеукраїнського конкурсу Ukrainian Urban Awards. Крім цього, театр посів перше місце у номінації «Архітектура культурно-соціальних об’єктів».

Першого червня у Києві вперше відбувся конкурс архітектури та урбаністики Ukrainian Urban Awards. До участі було подано понад 500 проектів з усієї Україні. Проекти оцінювалися у декількох номінаціях, серед яких: житлова архітектура, комерційна архітектура, архітектура змішаного типу використання, реновація/реконструкція історичного об’єкта, архітектура громадських об’єктів, ландшафтна архітектура та планування, інновації в будівництві.

До складу журі увійшли: чинна головна архітекторка Копенгагена Тіна Собю, керівник відділу урбаністики академії архітектури Амстердама Маркус Аппенцеллер, засновник Rojkind Arquitectos Майкл Ройкінд, виконавчий директор Zaha Hadid Architects Крістос Пассас, Вісенте Гуайарт – головний архітектор Барселони у 2011-2015 роках, Хірокі Мацура – головний проектувальник бюро Maxwan.

Від України серед журі був Сергій Целовальник (головний архітектор Києва у період з 2010 по 2015 рік). В ролі почесних гостей були запрошені Лев Перцхаладзе (заступник міністра регіонального розвитку будівництва та ЖКХ України) та чинний головний архітектор Києва Олександр Свистунов.

В кожній з категорій мали визначати переможців на перше, друге і третє місце. Проте у деяких номінаціях перше місце не отримав жодний з поданих проектів. Зокрема, у категоріях – архітектура освітлення та інновації у будівництві.

Публікуємо проекти, що зайняли перші місця у своїх категоріях.

Житлова архітектура

Житловий комплекс «Вілла Магнолія». Проект нереалізований, його розробила Майстерня Бєляєвих, ведучий архітектор – Ігор Гнесь. Будинки проектувалися у 2015-2016 роках.

Розроблений район є частиною багатофункціональної ділянки міста, яка потребує як ущільнення, так і інтенсифікації. Вона примикає до головної міської дороги з півдня і оточена зеленою зоною колишніх кооперативних садів. Знаходиться на відстані семи кілометрів від центра Львова.

Комерційна архітектура

Офісна будівля у Львові. Проект розробила Майстерня Бєляєвих, ведучий архітектор – Андрій Бєляєв.

Проектом передбачено спорудження офісної будівлі на місці існуючого будинку, виконаного у стилістиці рядової австрійської забудови. Рішення про демонтаж вважають виправданим у даному випадку, оскільки це – єдиний будинок у такій стилістиці на усій ділянці вулиці, оточений будинками з модерністичним характером архітектури, що були збудовані значно пізніше. У такому контексті рядова австрійська забудова не розкриває своєї цінності і є, радше, дисонуючим елементом, вважають архітектори. Проект реалізований у Львові на вулиці Федьковича.

 

Реновація

CoWorking, проект розробила група компаній AVG. Архітектурне рішення повинно було відобразити яскраве історичне минуле місця. Воно стало архітектурним цитуванням історичних будівель, розташованих на території виробничого комплексу. Рік ралізації не вказано.

Архітектура громадських об’єктів

Печерська міжнародна школа. Проект розробила компанія ARCHIMATIKA. Ведучі архітектори: Олександр Попов, Ольга Чернова.

Основним завданням архітекторів було прибудувати новий корпус до вже функціонуючої школи. Важливо було гармонійно поєднати його з чинною архітектурою, підкресливши інноваційну ідею творчого розвитку в освіті. Проект реалізований у 2017 році.

Архітектура культурно-соціальних об’єктів

Театр на Подолі, проект розробило бюро Drozdov&Partners, ведучий архітектор: Олег Дроздов.

Завдяки приватній ініціативі споруда Театру на Подолі, що стояла недобудовою від 90-х років, зазнала значних змін у новому проекті реконструкції. Суттєво змінився функціональний характер будівлі, коли театр перетворився з «палацу» на «місце для усіх». Проект пропонує зміну майже усієї планувальної структури і більшої частини позначок, що значно спростило взаємодію між простором театру, відвідувачами і містом. Незмінним залишився тільки об’єм рушту та сцени. Проект реалізований у 2017 році у Києві.

Архітектура змішаного типу використання

Vinnytsia Plaza. Проект розробила компанія AVG, він не реалізований. Ведучий архітектор – Сергій Бацунов. Основним завданням архітекторів було створення пошарової променади з торгово-розважальною та житловою функцією з конгрес-холом, спортивним клубом, офісним блоком та міським сквером. Проект виконаний в мінімалістичному стилі. Авторська команда приділила багато уваги освітленню приміщень. Об’єкт розробляли для Вінниці, вулиця Соборна.

Ландшафтна архітектура

«Зелена мережа Харкова». Над проектом працювала компанія ПДГ «Інший Шлях». Ведуча архітекторка – Марина Крячко. Основним завданням архітекторів було розробити стратегію розвитку природних зон Харкова та надати пріоритетності пішоходу, велосипедисту та громадському транспорту. Також автори розробили альтернативні шляхи для цих груп, поза автомагістралями. «Зелена мережа Харкова» об’єднує роздріблені природні комплекси міста в єдину систему. Проект не реалізований.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button