Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Першого червня набув чинності Тимчасовий порядок використання повітряного простору України, який запроваджує суттєві обмеження на використання дронів, зокрема, забороняється знімати майже всю територію Києва. Як цей документ вплине на роботу журналістів, проаналізував Інститут масової інформації.

Фото: Unsplash

До цого часу оперування дронами практично не регулювалося. У Повітряному кодексі визначалося, що безпілотники вагою до 20 кілограмів, які використовуються для розваг та спортивної діяльності, не підлягають реєстрації у Держреєстрі цивільних повітряних суден.

Відтепер на польоти дронів масою понад два кілограми потрібно подати заявку й отримати відповідні дозволи від Повітряних сил, прикордонної служби тощо.

Дрони масою до двох кілограмів можуть використовуватися за умови дотримання низки обмежень:

  • польоти виконуються тільки вдень;
  • польоти виконуються поза межами встановлених заборон та обмежень використання повітряного простору – зокрема, це майже повністю територія Києва;
  • заборонено польоти над дорогами державного значення, центральними вулицями населених пунктів, залізницями, лініями електропередач (але дозволений перетин вище перелічених об’яєктів), промисловими зонами, електростанціями, залізничними станціями, морськими портами, газо- і нафтосховищами, місцями аварій та катастроф, в’язницями й ізоляторами, зонами антитерористичних і спецоперацій, зонах, визначених для гарантування безпеки осіб, щодо яких здійснюється державна охорона тощо;
  • польоти виконуються в межах прямої видимості, але не далі ніж 500 м від зовнішнього пілота;
  • максимальна висота польоту – не вище 50 м над рівнем землі чи води та тільки за умов візуальної видимості зовнішнім пілотом;
  • не дозволяється підлітати ближче як на 30 м до іншої особи, яка не пов’язана з виконанням польоту;
  • не ближче 50 м до групи людей до 12 осіб, які перебувають поза межами приміщень, тварин, транспортних засобів, кораблів, човнів, об’єктів приватної власності;
  • не ближче 150 м від груп людей кількістю більше 12 осіб, які перебувають поза межами приміщень, і від районів забудов багатоповерховим житлом.

Порушення правил загрожує штрафом від 1020 до 8500 гривень.

Утім, цей Порядок є тимчасовим. Державна авіаційна служба продовжує розробляти Авіаційні правила, тож ці положення можуть бути змінені.

Нагадаємо, 25 тарвня в ЄС набули чинності нові правила захисту персональних даних – GDPR.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button