Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

26 червня депутати Київради, зокрема від БПП, «Єдності» та «Батьківщини» проголосували за початок житлового будівництва на десятках гектарів промислової зони на Троєщині всупереч Генплану, повідомляє проект журналістських розслідувань «Наші Гроші».

ЖК «Перлина Троєщини». Фото: Wikimapia

На цій мапі зеленим виділено ділянку самобуду ЖК «Перлина Троєщини». Червоним – іншу нову житлову забудову. Загалом планується будівництво майже 900 тисяч кв.м. квартир – це понад 30 тисяч нового населення. Інфраструктурою їх забезпечать за бюджетний кошт.

Зокрема, вкладникам ЖК «Перлина Троєщини» у власність безкоштовно передають самовільно захоплену для будівництва земельну ділянку площею 1,3 гектари вартістю близько 20 мільйонів грн. Їх також забезпечать за бюджетний рахунок всією необхідною інфраструктурою, вартість якої для цього житлового комплексу перевищить 100 мільйонів грн.

Ані в чинному Генплані, ані в проекті майбутнього Генплану – будівництва жодного житла не передбачено:

Будівництво житла на Троєщині, за даними журналістів, принесе приватним забудовникам близько 90 мільйонів доларів прибутку лише на першому етапі. Загалом у списку – ще понад 100 таких дозволів.

При цому в 2015 році Міністерство регіонального розвитку підтвердило, що ДПТ не повинні суперечити чинному Генплану, а якщо вони розроблені відповідно до проекту нового Генплану, затвердити їх можна лише після того, як той стане легальним документом.

Як пишуть «Наші Гроші», починаючи з 2016 року у деяких ДПТ враховуються побажання забудовників без прив’язки до жодного з Генпланів. Оскаржити рішення про забудову на Троєщині, вважають журналісти, можна лише теоретично.

Адже зараз у судах на розгляді з вимогою визнати рішення Київради про затвердження ДПТ, що не відповідають діючому Генплану, знаходяться 13 позовів. Розгляди таких справ займають роки, а будівництво триває.

Якщо зрештою і вдасться відстояти права громади, ситуація вже перейде точку неповернення – всі збитки забудовникам від скасування ДПТ мають компенсувати з бюджету Києва.

Нагадаємо, прокуратура Києва почала розслідування дій КП «Житлобудінвест-УКБ», які з порушенням законодавства проводили тендер 2015 року на будівництво веломаршруту «житловий масив Троєщина-Європейська площа».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button