Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

27 липня 2018 року міський голова Віталій Кличко призначає собі нового заступника, який відповідатиме за комунальні об’єкти столиці. Ним став відомий київський забудовник В’ячеслав Непоп.

До цього він 16 років очолював комунальне підприємство «Житлоінвестбуд-УКБ», а після призначення пообіцяв киянам «міську інфраструктуру нової якості». «Хмарочос» розповідає, чим же відомий новий топ-чиновник Києва.

В’ячеслав Непоп — уродженець міста Бахмут (колишній Артемівськ). У 1989 році він закінчує Харківський авіаційний інститут і переїжджає до Києва — працювати інженером на механічному заводі. Саме у столиці він почне займатися будівельним бізнесом — і відзначиться при цьому швидким професійним зростанням.

Так, на початку дев’яностих Непоп два роки керував будівельним загоном у тодішньому Ленінградському районі міста. А у 1998 році він стає одразу директором будівельної фірми «Т.М.М.».

Директорську посаду він обійматиме впродовж п’яти років. За цей час компанія зведе у місті декілька житлових будинків та офісних центрів. Найвідомішим її проектом стало будівництво у 2002 році торговельно-офісного комплексу «Мандарин Плаза» на Бессарабці.

Втім, джерела «Хмарочосу» в КМДА не надто здивовані подібним «кар’єрним стрибком».

«В’ячеслав Іванович — “рішала” із дуже пробивним характером, — розповідає муніципальний чиновник, який попросив не називати своє  ім’я. — Завдяки ньому він знайшов точки входу до будівельного бізнесу наприкінці 90-х років і доволі швидко став своєю людиною у цих колах. А вже невдовзі, за збігом обставин, місто створює нову муніципальну “годівницю” — комунальне підприємство “Житлоінвестбуд-УКБ”».  

Це нове відомство з’являється у 2002 році та підпорядковується Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА. Його спеціалізація: будівництво житла, створення транспортної інфраструктури, зведення та реконструкція муніципальних об’єктів, а всі роботи підприємство має проводити за бюджетні кошти. Наш співрозмовник каже: коли призначали керівництво нового КП, то вибір пав на Непопа зовсім невипадково.

«Їм знадобився саме такий керівник: людина, яка розуміється на хитрих схемах, вимоглива до підлеглих і водночас — має настільки добрий вираз обличчя».

Треба більше підрядів

Увесь цей час підприємство, очолюване Непопом, щороку отримувало з міського бюджету сотні мільйонів гривень на будівництво та ремонт шкіл, дитячих садків, спортивних майданчиків і соціального житла.

Але у більшості випадків відомство Непопа виступає лише замовником таких робіт. Фактично, «Житлоінвестбуд УКБ» — це посередник, який постійно розігрує тендери серед підрядників. І в останні роки до цих тендерів все пильніше придивляються журналісти та правоохоронці.  

Зокрема, «інвестбудівцям» закидають продаж муніципальних квартир  — за завищеною ціною і через приватні фірми-посередники. До того ж всі підряди на ремонт та будівельні роботи надто часто виграють фірми, пов’язані з В’ячеславом Непопом або його оточенням. Іноді ці фірми починають роботи ще до оголошення результатів тендерів.

У цьому році прокуратура навіть запідозрила посадових осіб КП «Житлоінвестбуд-УКБ» та підрядника — ТОВ «Укррембуд-К» — у розтраті бюджетних коштів, виділених на ремонт київського дитячого садка №663. Підрядник отримав на ці роботи більше мільйона гривень, але так їх і не розпочав. Втім, наразі невідомо, чи матиме це наслідки для фігурантів справи.

Наші співрозмовники з КМДА нарікають, що бюджетні підряди, які «Житлоінвестбуд» отримує на оновлення дитячих садків, шкіл та спортивних майданчиків, скоріше нагадує «гарну картинку для запрошених журналістів».

«За всім цим чудовим “євроремонтом” ховаються мільйони бюджетних грошей. Їх ніби перекладають з однієї кишені в іншу, ще й добре на цьому заощаджують: будівельні матеріали — дешеві й неякісні, ціни на обладнання — завищені, а роботи часто виконують некваліфіковані працівники — мало не з вокзалу. Потім всю цю кашу розхльобують балансоутримувачі, яким здають ці об’єкти…».

Звісно, можна згадати і позитивні приклади — наприклад, реконструкція кінотеатру «Жовтень» після пожежі або відновлення київського велотреку.  

«Щодо велотреку одразу були чіткі домовленості, — розповідають “Хмарочосу” активісти, які займалися його проектом. — Наша команда дала зрозуміти: якщо ми помітимо якісь незрозумілі “схеми” — будемо підключати журналістів та повідомляти про все мера Кличка. І замовник дотримав слова: якщо виникали якісь проблеми, ми збиралися з ним і все вирішували. Претензій у нас, на жаль, було багато — особливо до проектувальників з “Авалон проект”. Фактично, за ними доводилося все перероблювати».

Доводилося перероблювати і покриття велотреку — велосипедисти, які випробовували нове полотно, декілька разів скаржилися на його якість.  

Всього, за словами заступника міського голови Олександра Спасибка, місто витратило на ремонт велотреку 100 млн гривень — хоча спочатку роботи оцінили лише у 82 мільйони гривень.  

Депутатство

Новий заступник мера не відмежовується і від представницької влади. Він — депутат Київради від промерської фракції «Солідарність», крім того — є членом постійної комісії з питань містобудування та землекористування. А якщо ви маєте голос в земельній комісії, пояснюють наші джерела, то можете впливати на розподіл земельних ділянок у місті.

«Засідання комісії Непоп відвідує не надто часто, — розповідає на умовах анонімності один з членів комісії. — За цей час він підготував лише декілька проектів рішень (зокрема, про створення скверів у Солом’янському районі — ред.). Для чинного депутата Київради — це доволі низький показник. Ще рідше він виступає на засіданнях — як правило, лише у тих випадках, коли справа стосується об’єктів його комунального підприємства».

Втім, «Хмарочос» пригадує короткий виступ голови «Житлоінвестбуду» на лютневому засіданні комісії, коли депутати розглядали петицію про знесення «каплиці» УПЦ МП біля фундаменту Десятинної церкви. Тоді В’ячеслав Іванович висловився на підтримку архітекторів Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка, яких звинувачували у її підпалі.

Існує ще одне питання, яке Непоп активно піднімає під час засідань: виділення нових земельних ділянок для учасників садового кооперативу «Фронтовик», який розташований в районі аеропорту Жуляни. Як стверджують наші джерела, члени цього кооперативу постійно отримують безкоштовні земельні ділянки для ведення садівництва — інколи одразу по декілька десятків. І новий заступник мера дуже опікується постійно зростаючими потребами садівників — в комісії пригадують випадки, коли Непоп звертався до колег з проханням розглянути їхні запити поза чергою.  

Будівництво

Найскандальніше будівництво за участю комунального підприємства Непопа — на Позняках, на перетині вулиць Тепловозна та Здолбунівська. Тут «інвестбудівці» планують засипати місцеве озеро Качине, щоб звести на його місці багатоповерхівку із підземним паркінгом. У 2016 році спроби розпочати будівництво викликали активний спротив з боку місцевих мешканців та екологічних активістів. Протести супроводжувалися знесенням будівельного паркану, блокуванням техніки і сутичками з приватною охороною, яку винайняв забудовник.

З того часу будівництво «заморожене», але новий заступник мера продовжує публічно заявляти, що будівництво повністю законне. Він підкреслює, що озера тут не існує, на початок будівництва компанія вже витратила понад 16 мільйонів гривень, а постраждалі інвестори «Еліта-Центру» не можуть отримати свої квартири — адже «Житлоінвестбуд» готовий віддати їм у цій новобудові більше п’яти тисяч квадратних метрів.

«Чим довше ми сперечаємося, тим менша ймовірність того, що люди вчасно отримають нове житло», — запевняв Непоп журналістів.

Втім, «елітівці» досі чекають на квартири й на іншому об’єкті Непопа. Це житлова 23-поверхівка за адресою Платонівський провулок, 6 біля Південного вокзалу. Тут навіть замовник будівництва той самий, що і на Качиному озері — КП «Київське інвестиційне агентство». Агентство отримало цю ділянку для будівництва з умовою, що 10% майбутніх квартир отримають вкладники «Еліта-Центру». «Інвестбудівці» обіцяли здати будинок до кінця 2018 року — але роботи досі не розпочаті.

«На будівельному майданчику нікого. Лише техніку переставляють з одного місця на інше», — скаржиться інвестор, який уклав договір на купівлю квартири ще у 2016 році.

Але за всі ці негаразди тепер відповідатиме Сергій Данилович — заступник директора «Житлоінвестбуд УКБ», який після нового призначення Непопа тимчасово виконуватиме його обов’язки на директорській посаді.

Принаймні офіційно.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button