Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Цього тижня у Києві почали продавати крафтові веганські продукти виробництва «B-yourself», яке базується в Івано-Франківську.

Темпе-гриль. Фото: facebook.com/artoffermentation

Темпе, соєві та гречані йогурти та горіхово-соняховий сир можна придбати у магазинах «Класна Кава» на вулиці Сікорського, 4в біля метро «Берестейська» та на вулиці Чавдар, 3 біля метро «Осокорки». З кінця липня ці продукти також продаєються в київському онлайн-супермаркеті VeganSupermarket.

Зокрема, темпе – традиційний індонезійський ферментований продукт – є поки незвичним для українських споживачів. Його готують з соєвих бобів з додаванням грибкової культури Aspergillus oryzae. Завдяки ферментації темпе засвоюється легше, ніж, наприклад, тофу. Він має таку ж якість білків, як м’ясо, та містить високий рівень вітамінів В5, В6, В3 та В2.

Темпе. Фото: facebook.com/artoffermentation

Свіжий темпе має складний аромат, схожий на грибний, м’ясний або горіховий. Для розкриття смаку його найкраще протягом семи хвилин готувати на парі. Його можна також смажити на грилі – тоді смакуватиме як бекон. 500 г темпе кошують 160 грн. За інформацією «B-yourself», наразі вони єдині, хто готує темпе і реалізує його в Києві. Наразі готові страви з темпе, такі як темпе-роли, темпе-піца, салат з темпе, можна скуштувати лише у Харкові – ціим продуктом зацікавився сервіс доставки їжі «Никого не ем». Невдовзі такий сервіс відкиється у Кривому Розі.

Також «B-yourself» готують соєвий і рисово-кокосовий йогурт, який готується за рахунок ферментації культурами термофільного стрептокока та болгарської палички. Також є крафтовий веганський йогурт, із зеленої гречки та кокосового молока, яке, у свою чергу, теж готують самі з м’якоті кокосу і фільтрованої води. Йогуртові культури – від італійського виробника, вирощені на рослинному середовищі. Десертні варіанти йогуртів підсолоджують березовим цукром або фініками.

Сир роблять з насіння соняшника, ліщини, насіння конопель і кеш’ю шляхом ферментаціїї сирними культурами бактерій. Виробники стверджують, що за належних умов термін зберігання майже безкінечний. З часом сир продовжує дозівати і набуває більш сирного смаку. 200 г сиру коштують 135 грн.

Горіхово-соняховий сир. Фото: facebook.com/artoffermentation

На своєму сайті і Facebook-сторінці власники бізнесу також діляться інструкціями, за якими можна приготувати всі ці продукти самостійно, а також рецептами веганських страв. Зокрема, якщо збити соєвий йогурт зі шпинатом, петрушкою, кропом, лецитином, спіруліною, харчовими дріжджами і додати дрібку чорної солі, то таке смузі смакуватиме як зелений борщ.

Сендвіч з копченим темпе, хумусом та мікрозеленню. Фото: facebook.com/artoffermentation

«B-yourself» – проект Андрія та Євгенії Ранок з Івано-Франківська. Усі рецепти, крім темпе, вони розробили самі. Вони стверджують, що виробляють свою продукцію з використанням органічної сировини, «котра рятує невеличкий клаптик землі, повітря, підземних вод та бджіл від пестицидів та іншої отрути».

«Завжди в розмові між собою, говорили про те, що добре було б зайти в магазин і купити смачного рослинного йогурту, справжнього ферментованого рослинного сиру (а не імітації сиру з суміші крохмалів та білків), темпе та інших продуктів, що підходили б усім людям, незалежно від дієтичних обмежень», – розповіли «Хмарочосу» засновники проекту про виникнення ідеї веганського виробництва.

Нагадаємо, у ці вихідні Ulichnaya Eda святкуватиме свою п’яту річницю на арт-заводі «Платформа». А четвертого серпня у подвір’ї «Київпроекту» біля метро «Театральна» відбудеться відкриття «Хрещатик Фуд-Феста».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button