Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Після отруєння понад 80 осіб у Києві почалися перевірки точок продажу шаурми.

Фото: Pixabay

Перевірки кіосків із шаурмою триватимуть до 15 вересня, розповів керівник головного упраління Держспоживслужби Олег Рубан в ефірі телеканалу 1+1.

За його словами, наразі зафіксовано 83 випадки отруєння в різних районах Києва: на Дарниці, Оболоні, Поштовій та Лісовій. Усі ці точки об’єднує те, що м’ясо постачав один постачальник. Зараз Держспоживслужба припинила реалізацію м’яса постачальником, а всі кіоски, куди потрапляв «субстрат», за виразом Рубана, закрито.

Попередньо, люди отруїлися через наявність у шаурмі сальмонелли.

За словами Рубана, оскільки кіоски з шаурмою належать до малого бізнесу, їх планово перевіряють лише раз на два чи п’ять років. Позапланові перевірки влаштовують, реагуючи на надзвичайну подію.

При цьому заступник керівника київської Держспоживслужби Олександр Овчаренко заявив Українській правді, що у Києві взагалі не може бути офіційно зареєстрованих кіосків із шаурмою.

«На виготовлення їжі у МАФах жодних дозволів бути не може. За своїми архітектурними особливостями мала архітектурна форма не може забезпечити дотримання санітарних вимог щодо забезпечення безпеки надання послуг громадського харчування», – пояснив він.

Черга за донером у Берліні. Фото: doppelberlin.com

Зокрема, за нормами, у закладі має бути холодна і гаряча вода, окремі бокси для овочів і м’яса, різні розділочні доски та різні ножі. На кількох квадратних метрах це облаштувати нереально, вважає Овчаренко.

За його словами, у Києві є певна кількість МАФів, які мають офіційні дозволи, але лише на послуги швидкого харчування, «коли поклали у мікрохвильовку гамбургер і нагріли його».

Очільниця МОЗ Уляна Супрун порадила у спеку не купувати шаурму, хот-доги, пиріжки та інший фаст-фуд у кіоску чи вуличному ярмарку, якщо немає впевненості щодо дотримання санітарних норм. Передусім небезпеку становить м’ясо та різноманітні соуси на основі майонезу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button