Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У соцмережі Reddit американський урбаніст під ніком mappermatt опублікував створену ним інфографіку, яка візуалізує розширення міст за 25 років.

Натисніть для збільшення

Візуалізацію, яку в повному форматі можна переглянути за посиланням, він розробив за даними Інститута землекористування Лінкольна й Атласу міської експансії.

Як зазначає автор, схеми міст не збігаються з їхніми адміністративними межами, натомість демонструють фактичну урбанізацію агломерацій, згідно з аналізом супутникової зйомки.

Чорним кольором позначено межі міст близько 1988 року (в період між 1986 та 1990 роками), жовтим – близько 2014 (2012-2015). Схеми показують масштаб урбанізації, напрямки та компактність забудови. Так, окремі міста, такі як індійське Гайдарабад і китайське Ченду, роздуваються концентрично, як бульбашка. Інші ж, такі як Ташкент, Тегеран і Москва, розширюються уздовж транспортних коридорів.

В інфографіці також позначено, наскільки зросла щільність населення. Так, Лос-Анджелес за чверть століття виріс на 20%, в той час як його населення збільшилося на 24%, тож щільність змінилася не суттєво. Натомість Шеньчжень за цей час став більшим у шість разів, а його населення – у 20 разів, що призвело до разючого ущільнення забудови.

Автор інфографіки зізнається, що його як американця здивувала значна щільність населення в європейських містах, що подекуди втричі перевищує міста США.

Нагадаємо, нещодавно майстерня картографії «Мапарня» створила діаграми орієнтації вулиць для 26 міст України.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button