Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Дев’ятого серпня у приміщенні на Рейтарській 8Б, де до нещодавнього часу розташовувся арт-центр Educatorium, а зараз – простір «Речовий доказ», відкрилася перша виставка друкованої графіки, яку відвідав «Хмарочос».

Фото: Хмарочос

У липні адміністрація Educatorium заявила, що арт-центр закривається, оскільки новий власник будівлі у кілька разів підняв вартість оренди. За даними проекту Наші гроші, будівлю купила фірма «Георгієвський резиденс», що належить Олександру Глімбовському, тестю екс-голови ДФС Романа Насірова, та сестрі народного депутата Олеся Довгого Оксані Гуляєвій.

Навколо Educatorium сформувалася ініціативна група, яка вирішила засквотувати будівлю і не дозволити виселення художників. Ядро цієї групи – люди, пов’язані з правими рухами, зокрема «Нацкорпусом», «Азовом», «Правим сектором», ветерани АТО та ультрас «Динамо». Зокрема, серед учасників – «азовець» і ультрас Ігор «Маляр» та голова одеського осередку «Правого сектора» Сергій Стерненко, який у травні потрапив на шпальти через смертельне поранення людини, яка скоїла на нього напад.

Керівник – Назарій Кравченко, учасник руху ультрас «Динамо», співзасновник Цивільного корпусу «Азов», колишній заступник голови «Нацкорпусу» та учасник АТО у складі батальйону «Азов». Каже, що сам вже вийшов із партії Нацкорпус, а учасники протесту формально не представляють ніякі організації.

Кравченко розповів «Хмарочосу», що познайомився з людьми, які збиралися в Educatorium, після Майдану і не очікував, «що матиме з ними щось спільне». За його словами, саме від цього осередку почалася активність на Рейтарській: поява низки малих бізнесів, таких як кафе «Каштан» і Zigzag, магазини Kapkan, Riot Division, Syndicate, перукарня Haze, барбершоп Chop Chop тощо.

Кравченко розповів, що все почалося з появи у липні силової групи з 200 «тітушок», при чому деяких він знав «по спорту». Після цього він дізнався, що відбувся тендер на придбання будівлі на Рейтарській 8Б та сусідньої лікарні. Переможців аукціону не розголошували, але сума склала 9,5 млн грн.

На третій день після тендера у лікарні сталася пожежа, її загасив бармен із розташованого поруч кафе Zigzag.

«Після невдалого підпалу всім художнім локаціям, які знаходилися в цьому приміщенні, сказали виселятися. Кому сказали просто щоб забирались геть, кому сказали нову ціну за аренду, в сім разів більшу, ніж була до цього. І хоч були домовленості до кінця року, їх все рівно почали виселяти», – розповів Кравченко.

Сквотери завісили будівлю банерами «Речовий доказ» і «Рейтарська спільнота проти рейдерської сволоти», а також сповістили управителям і охоронцям, що беруть приміщення під свій контроль. Проведення виставок і лекцій – також форма протесту.

Серед вимог – забезпечити недоторканність заповідної зони на Рейтарській і Георгіївському провулку; облаштувати локацію для сімейного та туристичного відпочинку з дитячим майданчиком і літнім кінотеатром; створити музей Георгія Нарбута, який жив і працював в Георгіївському провулку 11; створити мистецький кластер, артшколу і громадський проект – Рейтарську спільноту, а також надати спільноті повне самоврядування.

За словами Кравченка, кілька людей лишаються чергувати тут на ніч, також є «група швидкого реагування». Поки що силове простистояння відбувалося один раз.

«Я відійшов на обід, залишилися дівчата. І охоронці намагалися зачинити двері і блокувати вхід. Тому довелося двері вибити, а з охоронцями провести виховну бесіду. Після того не було намагань силового впливу», – розповів він.

За його словами, 2013 року суд дав дозвіл на будівництво і облаштування паркінга на території сусідньої лікарні. На четвертому поверсі розташовано «офіси Насірова і Довгого». Наразі на будівлю на Рейтарській 8Б накладено арешт і вона фігурує в матеріалах справи як речовий доказ, що й дало назву ініціативі.

Місяць тому в коментарі виданню Апостроф Насіров підтвердив, шо власником будинку є його тесть Олександр Глімбовський. Водночас Насіров стверджує, що в того немає інших планів, окрім як ремонту приміщень і фасаду. Він також запевняє, що художників не виселили, а навпаки «вселили», запропонувавши оренду в розмірі 2,5 долари за квадратний метр.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button