Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Міністерство освіти та науки презентувало проект нової редакції Українського правопису, який враховує новітні мовні явища, повідомляє прес-служба МОН.

Фото: Клясичний український правопис / Facebook

Правописна комісія закликає українців надсилати свої пропозиції та «доброзичливу критику» на адресу секретарки Української національної комісії з питань правопису Шевченко Лариси Леонідівни: [email protected]. Пропозиції приймаються до 15 вересня.

Як пише NV.ua, проект передбачає можливість вживання и на початку слова перед приголосними н і р (індик або индик, ірод або ирод), на початку дієслова икати і іменника икавка, на початку іншомовних слів типу ийбен (ополчення в середньовічній Кореї), ич-оба (тип кургану).

Букву ґ можна вживати для передачі іншомовного звуку [g] в прізвищах типу Ґете, Ґуллівер, Васко да Ґама. Водночас можливе і звичне написання з г. Так само і з буквою ф у словах грецького походження – можна буде писати як кафедра, так і катедра, як міфологія, так і мітологія.

Звук [j] в звукосполученнях [je], [ji], [ju], [ja] буде завжди передаватися літерами є, ї, ю, я: Хаям замість Хайям, Савоя замість Савойя, фоє замість фойє.

Слово пів з іменниками пропонують писати окремо, якщо мається на увазі половина (пів години, пів Києва). Якщо пів з іменником становить єдине поняття, вони пишуться разом (півзахист).

Нагадаємо, у травні на вулицях Києва з’явилися білборди та сітілайти з соціальною рекламою, яка пропагує українську мову, зокрема з написом «Українка розмовляє українською – вдвічі красивіша» (стиль оригіналу збережено).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button