Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23540 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Колекція «Київський Авангард». Суперечку викликав реглан ліворуч. Фото: @mishkabochkaryov

Скандал навколо копірайту на твір Василя Єрмілова розв’язався спільною заявою Національного художнього музею України та бренду Syndicate Clothing. У ній оголошено про намір випустити спільну колекцію одягу під брендом Syndicate на основі творів з колекції музею.

Суперечка щодо авторських прав розгорілася минулого місяця, коли НХМУ обурився появою зображення роботи конструктивіста Єрмілова (1894–1968 роки) на реглані Syndicate Clothing.

Йдеться про колаборацію з київським художником Вовою Воротньовим під назвою Київський Авангард. На одному з регланів відтворено обкладинку журналу «Авангард» авторства Єрмілова. Оригінал макету обкладинки зберігається у НХМУ.

Дискусії між представниками музею й прибічниками його позиції та захисниками Воротньова велися у Facebook, подекуди у формі особистих образ.

Колекція «Київський Авангард». Фото: @mishkabochkaryov

Третього вересня музей і Syndicate випустили спільну заяву, в якій визнали, що комунікацію спотворили емоційні закиди в соціальних мережах, а також такі фактори, як відсутність алгоритму поводження з об’єктами радянської культурної спадщини, недосконалість законодавства і стан музейної справи в Україні.

29-30 жовтня НХМУ разом із Міністерством культури проведуть семінар «Проблематика використання авторських прав у діяльності музею». Музей закликає надсилати суперечливі прецеденти з копірайтом на адресу [email protected]. Ці кейси планують обговорити у колі юристів, художників та музейників, щоб виробити узгоджене бачення й ініціювати необхідні зміни до законодавства.

Щодо спільної з Syndicate Clothing колекції одягу, то кожен крок її створення планують висвітлювати в соціальних мережах.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button