Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Проект облаштування зони біля виходу з метро «Голосіївська». Візуалізація: Марія Андрієнко, Яна Чепілко

З 24 серпня до 15 вересня у Києві триває електронне голосування за проект Громадського бюджету. «Хмарочос» обрав націкавіші для розвитку міста проекти. Щоб бути реалізованим, проект має набрати 3000 голосів.

1. Благоустрій території біля метро Голосіївська

Проект облаштування зони біля виходу з метро «Голосіївська» в бік Голосіївської поліклініки подала ландшафтна архітекторка Марія Андрієнко зі студії KOTSIUBA. Бюджет складає два мільйони гривень.

За її словами, наразі територія біля виходу з метро – це непродумані пішохідні зв’язки, захаращені незаконною торгівлею переходи, відкритий ґрунт і відсутність зелені. Восени схил перетворюється на болото, а взимку тут лежить неприбраний сніг.

Зараз територія виглядає так. Фото: Марія Андрієнко

Авторка проекту пропонує влаштувати мощення, пандуси і сходи, доступні для маломобільного населення; зробити освітлення території; облаштувати зони очікування, лави і смітники та озеленити зону.

Візуалізація: Марія Андрієнко, Яна Чепілко

2. Реконструкцiя скверу музею Видатних Дiячiв Української Культури

Засновниця «Ретро Круїзу» Маріанна Факас подала на Громадський бюджет Києва проект перетворення на публічний простір ділянки між Саксаганського 97 та Жилянською 96 А. Бюджет проекту – три мільйони гривень.

Територія площею 4500 м² – це занедбаний сад між будинками, в яких жили Леся Українка, Михайло Старицький і Микола Лисенко. Зараз тут звалище будівельного брухту і стихійна парковка. Докладніше про проект читайте тут.

3. Облаштування антикишень – безпекових і антипаркувальних зон поруч з пішохідними переходами

Координаторка партнерської програми Асоціації велосипедистів Києва Маріанна Маршаленко пропонує облаштувати антикишені – виступи тротуарів перед пішохідними переходами у шести локаціях: по дві на бульварі Лесі Українки, бульварі Шевченка та вулиці Ярославів Вал.

Це допоможе вирішити проблему паркування автомобілів в зоні 10 метрів від пішохідного переходу, що створює небезпеку наїзду на пішоходів, яких не видно за запаркованими автівками. Бюджет складає 400 тисяч гривень.

Фото: Маріанна Маршаленко

Читайте також: Громадський бюджет 2018: основні нововведення

4. Безпечні переходи з острівцями безпеки

Аналітик кампанії «За безпечні дороги» Андрій Климчук пропонує облаштувати острівці безпеки на трьох ділянках: нерегульованому переході біля Повітрофлотського проспекту 11, регульованому переході біля метро Васильківська та нерегульованому перехіді на вулиці Данила Щербаківського 68, 54. Бюджет проекту – 408 тисяч грн.

5. Встановлення делінеаторів для смуг громадського транспорту

Автор проекту Андрій Косецький пропонує відокремити смуги громадського транспорту делінеаторами – фізичними бар’єрами заввишки 10 см. Делінеатори перешкоджатимуть заїзду автівок на смугу громадського транспорту, тож автобуси і тролейбуси зможуть не стояти у заторах.

За словами автора, було обрано проблемні місця, де такі смуги найчастіше зайняті автомобілями: на вулицях Жилянська, Антоновича і Чоколовському бульварі (карта за посиланням). Бюджет складає 1 082 400 гривень.

6. Підвищення обізнаності про статеве і сексуальне виховання серед дівчаток-підлітків

Акушер-гінеколог Олена Ситенок пропонує запустити програму щодо інформування дівчат 15-19 років про контрацепцію, ВІЛ, ВПЛ, статеві інфекції, вірусні гепатити тощо. Наразі, за словами лікарки, через необізнаність 6% усіх абортів трапляється серед дівчат-підлітків, а захворюваність на рак шийки матки одна з найвищих в Европі.

У проект входить навчальна програма за участі гінеколога та психолога, соціальна реклама, а також інформаційна підтримка на Facebook та YouTube. Бюджет проекту авторка оцінила у 212 тисяч гривень. До реалізації проекту також планує залучити партнерів – UNFPA, America House, GlaxoSmithKline, Bayer та власні кошти.

7. Віталізація набережної Дніпра між парками Прибережний та Вербовий гай

Проект Олександра Томазова передбачає оживлення дніпровської набережної, що простягається від Позняків до Березняках і наразі перебває у занедбаному стані. Автор пропонує облаштувати тут пішохідний променад і веломаршрут, встановити освітлення.

На першому етапі планується привести територію до санітарних норм та влаштувати три пандусів в місцях з найбільшим перепадом рівня. Бюджет складає 221 400 грн.

Як приклад бажаного автор наводить реконструкцію пляжу Муліні у Хорватії від студії 3LHD. Фото: Joao Morgado

8. Наземний перехід на Арсенальній

Проект, розрахований на 300 тисяч гривень, передбачає облаштування наземного переходу навпроти будинку на вулиці Мазепи, 1, що біля метро «Арсенальна». Наразі вулицю можна перейти лише підземним переходом, недоступним для маломобільних людей.

Автор проекту Микола Гурін пропонує облаштувати наземний перехід у цьому місці

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button