Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23507 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Члени «Муніципальної варти Києва» під час антиромського рейду. Фото: Антон Колумбет

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вимагає від Нацполіції Києва розслідувати можливий факт розгону праворадикалами табору ромів на київському вокзалі.

«В цій ситуації вбачаються ознаки дискримінації за національною ознакою щодо ромської національної меншини, – йдеться в заяві омбудсменки. – Прохання вжити заходів превентивного характеру з метою попередження вчинення подібних протиправних дій стосовно представників ромської національної меншини».

Про цей випадок стало відомо з відео, опублікованого 23 жовтня учасником С14 Сергієм Бондарем. На відеострімі він зняв територію біля Південного вокзалу, звідки, за його словами, перед цим вигнали ромів. Комунальники миють підземний перехід, в якому, як стверджує Бондар, роми ходили в туалет.

Наступного дня координатор С14 Сергій Мазур повідомив, що ультраправі провели рейд разом із поліцією.

«У результаті рейду лише за півдня зловлено кілька десятків правопорушників. В основному – ц..ган. Всі вони були затримані і передані поліції, яка їх згодом відпускала то через відсутність документів, то через інші причини», – написав він.

Про спільний рейд із поліцією також написав речник створеного при КМДА парамілітарного формування «Муніципальна варта Києва» Антон Колумбет.

«Сьогодні ми об’єктивно зламали гадам прибуток, навівши аццкого шухеру і встановивши нещадний орднунг під галас і крики конвойованих у відділок», – описав він перебіг операції.

Ромів доправляють у відділок. Фото: Антон Колумбет

Про розгон ромів на київському вокзалі написали деякі ЗМІ. Зокрема, на ТСН матеріал вийшов під заголовком «Поліція та громадські активісти намагалися очистити вокзал столиці від крадіїв». У ньому повідомляється, що «затримані пообіцяли ТСН – на вокзал повернуться і крастимуть далі».

Нагадаємо, протягом року праворадикальні організації влаштували серію погромів ромських таборів у Києві та по всій Україні. Зокрема, 23 червня у Львові восьмеро неонацистів напали на табір ромів, внаслідок чого загинув 24-річний ром. Йому розрізали живіт. Також постраждали ще троє ромів, зокрема десятирічний хлопчик.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button