Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Практично у кожному реконструйованому київському парку (і у кожному другому дворі) встановлено дитячий майданчик. Ці різнобарвні драбини, замки, ракети та кораблі, як правило, мало відрізняються один від одного.

Але дуже разюче відрізняються від сучасних закордонних аналогів. «Хмарочос» пояснює, в чому полягає ця різниця.

Різноманітність та простір для фантазії

KaBOOM! – це американська неприбуткова організація, що опікується дозвіллям дітей у США. Вона виділила дев’ять ключових елементів, які повинні бути враховані у хорошому дитячому майданчику. Зокрема, простір повинен заохочувати дітей до руху: вони мають бігати, стрибати, лазити, ковзати тощо. Подібні ігри повинні сприяти комплексному фізичному розвитку та заохочувати дітей до дружніх змагань. Цього можна досягти встановивши, наприклад, паралельні гірки або лазалки.

Наявність рухомих елементів на майданчику також буде плюсом. Зокрема, діти полюбляють гратися з піском, тому не зайвим обладнати пісочницю додатковими елементами: аналогом екскаватора, ситами або вагами. Вода також може стати чудовим інтерактивним елементом. Для прикладу, на одному з дитячих майданчиків у Москві створили своєрідну систему шлюзів, відкривати і закривати які діти можуть за власним бажанням.

Бетонний струмок з системою шлюзів на майданчику у Москві

Дитячі майданчики повинні заохочувати дітей проявляти власну уяву та не нав’язувати їм сценарій гри. Урбаніст Сергій Ковальов розповідає, що під час роботи над майданчиком для ЖК «Нова Ходосіївка» вони навмисне не задавали конструкціям чіткого образу. «Це два аморфних будиночки, і діти можуть самі дофантазувати, що це, – каже він. – При цьому будиночки створюють відчуття такої «халабуди», дому на дереві, який хотілося мати, певно, кожній дитині». На цьому дитячому майданчику також встановлено дошки для малювання.

Будиночок з дерева для дитячих ігор у Ходосіївці, неподалік Києва.

Існують також так звані «пригодницькі» майданчики. Гаррі Шір, автор книги «Пригодницькі майданчики: вступ», визначає їх як відгороджений простір, де діти можуть вільно гратися за власними правилами та формувати навколишнє середовище за власним бажанням. Як правило, такі майданчики створюють з дошок, шин, мотузок та сітки.

Ландшафт та природні матеріали

Якщо поглянути на чотири найкращих дитячих майданчики Австралії за версією Австралійського інституту ландшафтної архітектури, можна зауважити, що усі вони зроблені з дерева.

Майданчик у парку у місті Монаш, Австралія

«Ідеально, коли конструкція поєднує декілька матеріалів: дерево, метал, канати, – розповідає Сергій Ковальов. – Наразі дерево є дійсно дуже хорошим рішенням, це безпечний та екологічний матеріал, що надає майданчику органічного вигляду. Звісно, конструкції можуть бути пластиковими, проте це повинні бути високоякісні полімери. Ми відмовилися від використання пластикових гірок саме тому, що вони легко деформуються і не витримують достатньо навантаження».

Хоча в Україні найчастіше вирівнюють простір для дитячих майданчиків, різнорівневий ландшафт може стати ще одним цікавим елементом для гри. Для прикладу, у Королівському парку у Мельбурні пагорб використали для встановлення гірок різної висоти. Невеликі насипи також можуть стати місцем для підземних тунелів або елементів скеледрому для дітей. Подібні створені, приміром, у одному з парків Сіднею.

Blaxland Riverside Park у Сіднеї, Австралія

Зовнішній вигляд

Описати зовнішній вигляд дитячих майданчиків у Києві можна чотирма словами: синій, зелений, жовтий та червоний. І хоча існує думка, що яскраві кольори краще сприймаються дітьми, проте ґрунтовних досліджень, які б підтвердили цю гіпотезу, немає. Разом з тим, саме гральні майданчики є одними з перших архітектурних об’єктів, які формують у дітей естетичний смак.

Чимало сучасних дитячих майданчиків мають нейтральну кольорову гаму, що досягається за рахунок використання натуральних матеріалів. Проте існують і яскраві приклади. Зокрема, конструкції американської компанії «Landscape structures» не можна назвати блідими чи невиразними. При цьому вони обирають кольори, надихаючись природними об’єктами, та поєднують їх у гармонійні палітри.

Центральний парк у Мейпл-Ґров, США

Ще одним прикладом можуть бути майданчики данської компанії «Monstrum». Вони намагаються зробити свої майданчики не лише естетично привабливими, але й розповісти історію. Наприклад, для зоопарку у містечку Оденс (Данія) компанія створила величезного дерев’яного лева. Біля бібліотеки міста Орхус у Данії було створено п’ять тематичних композицій з різних куточків світу, серед яких китайський дракон, вулкан та бамбукова роща.

[metaslider id=59229]

Простір для всіх

Інклюзивність, як неодмінний елемент сучасного благоустрою, повинна бути забезпечена і на дитячих майданчиках. При цьому важливо інтегрувати елементи для дітей з інвалідністю у загальний ігровий простір. Більшість з представлених вище майданчиків забезпечують необхідні умови для всіх відвідувачів.

У 2017 році у Києві інклюзивними елементами було обладнано три майданчики: у Маріїнському парку, у парку Шевченка та на Пейзажній алеї. Зокрема, на останній встановили карусель, яка дозволяє заїзд на візку, елементи для розвитку дрібної моторики, стенди з мовою жестів, шрифтом Брайля та ксилофоном для дітей з порушенням зору або слуху. У Маріїнському парку з’явилася гойдалка «Гніздо лелеки». Така конструкція зручна для дітей з порушенням опорно-рухового апарату та загалом сприяє розвитку соціальних навичок, адже розрахована одночасно на сім-вісім дітей.

Інклюзивні елементи на Пейзажнай алеї у Києві. Фото: Facebook-сторінка виробника майданчиків Vema Park

Нещодавно інклюзивний дитячий парк відкрили також у Дніпрі.

Дозвілля для всієї сім’ї

Ще одним з елементів якісного майданчика у переліку організації KaBOOM! є об’єднання у просторі різних поколінь. Хороший майданчик повинен забезпечувати дозвілля для всієї родини. Перш за все, гральні елементи мають відповідати потребам людей різних вікових категорій та бути розділені на відповідні зони. Найпоширенішим є поділ на такі вікові категорії: 6-23 місяці, 2-5 років, 5-12 років. Окремі елементи можуть бути також розраховані на підлітків та дорослих. Наприклад, гойдалки, на яких батьки можуть кататися разом з дітьми.

Компанія «Monstrum» на своєму сайті зазначає: «Зовсім маленькі діти потребують комфортного середовища та постійної присутності батьків, діти дошкільного віку часто спостерігають та повторюють дії старших, у той час як школярі потребують складних завдань та місця для усамітнення, на кшталт будиночка на дереві».

Крім власне дитячого майданчика, простір також повинен забезпечувати комфортне середовище для батьків, адже вони проводять там чимало часу. Найпростіше рішення включає зручні лавки та тінь. Проте поблизу майданчика можна забезпечити місця на газоні або столики для пікніку, кафе тощо. Таке рішення також сприятиме спілкуванню між батьками.

Різнокольоровий дитячий майданчик у парку «Перемога» в Києві

Цьогоріч у Києві відкрили кілька реконструйованих парків. І у більшості з них встановили типові модульні різнокольорові конструкції. «Це те, що швидко задовольняє потребу» та «хотілось би чогось цікавішого, але це безпечний та перевірений варіант» – пояснюють архітектори, з якими «Хмарочос» оглядав оновлені парки.

Чи можна було на їх місці створити такий простір, який враховував хоча б частину зазначених вище аспектів? Ось приклад – майданчик на вулиці Потгієтртраат Амстердамі (Нідерланди).  Він розміщений на компактній території та не потребує масивних конструкцій. При цьому майданчик креативно використовує ландшафт, має водні елементи, не вибивається з загального вигляду вулиці та розважає як дітей так і дорослих.

[metaslider id=59238]

Детальніше про реконструкції парку «Перемога» за посиланням.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button