Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Минулого тижня студенти Національного технічного університету «КПІ ім. Ігоря Сікорського» зібрались перед головним корпусом ВНЗ на мітинг. Вони скандували: «Ректор, виходь!» та «Ковальова геть!».

З собою вони принесли десяток плакатів та вимагали зустрічі з ректором університету Михайлом Згуровським. «Хмарочос» розібрався, чому студенти вийшли на вулицю та що зараз відбувається в «КПІ».

Розслідування проти адміністрації «КПІ»

В середині жовтня 2018 року ЗМІ вибухнули заголовками про «КПІ», на кшталт «Ректор приховав бізнес в США та Чорногорії». Журналісти програми розслідувань «ЦРУ» на 24 каналі разом зі студентами виявили, що ректор Михайло Згуровський не вписав у свої декларації бізнес у Чорногорії, продаж будинків в США та нерухомість дружини в Штатах.

За даними розслідування, у декларації ректора за 2017 рік зазначено 3 млн гривень річного прибутку, будинок на 287 кв. м та ділянку під Києвом, два авто та заощадження на 1,5 млн гривень. В декларації його дружини, – Тетяни Помаранцевої (громадянка США) – вказаний будинок на 150 кв. м у Каліфорнії. А за даними журналістів, з 2011 року вона ще й володіє будинком на 200 кв. м у Сан-Франциско. Власність дружини Згуровський також не декларував.

Сама Тетяна Помаранцева, як громадянка США, зазначила в своїх деклараціях в Штатах, що вона незаміжня.

Сам Михайло Згуровський та його син Олександр володіли в Штатах різною нерухомістю. В американських реєстрах вказано, що п’ятого травня 2016-го старший та молодший Згуровські продали за 500 тисяч доларів дві ділянки в окрузі Ескондідо у Каліфорнії. В кінці травня цього ж року родина продала ще один будинок на 300 кв. м за 840 тисяч доларів. Рік тому син ректора продав ще в одному каліфорнійському окрузі –Лейксайд – будинок на 400 кв. м за 659 тисяч доларів. Однак і це Згуровський-старший не вказав це в декларації.

Також Михайло та Олександр Згуровські є співзасновниками та співвласниками інвестиційно-будівельної компанії «Sky Development» у Чорногорії. Однак цей бізнес ректора теж не відображений у декларації. За даними Мінтуризму Чорногорії, компанія інвестувала в будівельні проекти компанії «AG Project». Її власника Зорана Тодоровича вказують як головного проектувальника компанії «AG Infoplan».

«Sky Development» та «AG Infoplan» розташовані в одному офісі Почесного консульства України в Чорногорії. А сам консул Предраг Міловіч є директором і власником «AG Infoplan». Ця компанія займається забудовою на гроші «Sky Development». Цікавим є й той факт, що Почесний Консул отримав з рук ректора Згуровського диплом, мантію та пам’ятний знак «Почесний доктор КПІ».

Журналісти виявили, що на початку року дружина ректора купила будинок на узбережжі Атлантичного океану у місті Палм Кост, штат Флорида, за 156 тисяч доларів. В кінці травня вартість нерухомості в реєстрах зменшилась до 15,6 тисяч доларів. Пізніше будинок переоформили на новостворену компанію «Nyta llc».

Однак невдоволення студентів більше пов’язано із першим розслідуванням про «схеми» на ремонтах та оренді землі «КПІ». Організатори протестів повідомили журналістам, що «фактично усіма закупівлями для ремонтів в університеті займаються 7 компаній, 6 з яких напряму пов’язані з проректором Володимиром Ковальовим через його підлеглих та родичів».

За документами університет витрачає на ремонти гуртожитків десятки мільйонів гривень, але реальність свідчить про інше. Студенти припускають, що формально кошти отримують якісь компанії, а ремонтом по факту займаються співробітники університету.

Як вказано у розслідуванні, гроші отримують родичі проректора. У відкритих документах, дві компанії отримували замовлення від «КПІ». Саме ними володіє брат Ковальова, а також там працювала дружина проректора.

Також на території студмістечка з’явились житлові комплекси, в одному з яких два проректори отримали квартири. Журналісти зазначають, що саме вони й мали відношення до рішень, за якими з’явився ЖК.

Журналісти також розповіли про «дерибан» майже 5 гектарів університетської землі. Попередньо встановлено, що мінімальна ціна такої площі землі в цьому районі становить від 100 до 120 мільйонів гривень.

Що вимагають студенти

Однак, після випуску серії розслідувань на телебаченні, в адміністрації нічого не змінилось. Лише проректор Ковальов отримав догану.
Така реакція обурила студентів. Саме тому вони вийшли на мітинг. Також вони влаштували перед головним корпусом традиційну «сушку» (виставка фото, яка завжди проходить там). На знімках показані умови, в яких проживають студенти в гуртожитках: гнилі труби, обдерті стіни.

Під час мітингу, активісти оголосили ряд вимог:

– звільнення проректора Ковальова;
– тимчасове відсторонення від виконання обов’язків ректора Михайла Згуровського;
– звернення до правоохоронних органів для перевірки фактів корупції;
– догана всім членам тендерного комітету та тимчасове їх відсторонення від виконання обов’язків;
– організація відеотрансляцій всіх засідань тендерного комітету;
– проведення оцінки якості та факту проведення ремонтів, які виконували компанії, афілійовані з проректором Ковальовим;
– аудит тендеру на закупівлю турнікетів;
– оприлюднення інвестиційні договори щодо будівництва ЖК на території КПІ;
– організація відкритої зустрічі з охочими студентами та забудовником.

За оцінками ініціаторів мітингу, до них приєднались близько 500 студентів протягом усього дня.

Ректор все ж звернув увагу на пікет та запропонував зустріч студентам в приміщенні університету.

Реакція керівництва «КПІ»

Офіційно адміністрація майже не коментує ситуацію. Сам Згуровський ініціював перевірку за питаннями, пов’язаних з Ковальовим, зокрема звернувся до Державної аудиторської служби. На зустрічі зі студентами ректор заявив, що перевіряють діяльність університету аудитслужбою (ДАСУ). Також внутрішня комісія перевірить розподіл фінансів.

Згуровський зазначив, що підстав для звільнення Ковальова немає, оскільки правоохоронні органи не підтвердили факт корупції. Звільнення можливе лише після результатів компетентних органів – ДАСУ.

Ініціативна група студентів звернулась до цієї Служби. Там відповіли, що найближча перевірка фінансово-господарської діяльності, зокрема й фактів корупції проректора, запланована лише на друге півріччя 2019 року.

Щодо інвестиційних угод із забудовниками на території «КПІ», то їх показати не можуть, бо це комерційна таємниця. Крім того, зараз декларацію ректора окремо перевіряє НАЗК.

Однак 30 жовтня стало відомо, що проректора Ковальова все ж відсторонили від посади на час проведення перевірки. Йому також винесли догану за порушення «антикорупційної програми університету», та за те, що не повідомив ректора про наявність «потенційного конфлікту інтересів».

За кілька днів після мітингу на різних факультетах пройшли зустрічі адміністрації зі старостами груп та іншими охочими студентами, де обговорювали мітинг, проблеми факультетів та умови проживання в гуртожитку. В Telegram-каналі «КПИ live» з’явились подробиці цих зустрічей&

«На Інженерно-хімічному (факультеті – ред.) сказали, що на мітингу було близько 100 чоловік і половина з них були не студенти. Також сказали, що в «КПІ» політичні мітинги заборонені і якщо хочете мітингувати, то за територією університету, а ще краще в зоопарку».

«Хімічно-технологічний факультет, зустріч з адміністрацією: подякували, що не були на мітингу».

«Інститут прикладного системного аналізу. Хочу подякувати адміністрації ІПСА за те, що там працюють люди, які йдуть назустріч студентам і намагаються вирішити їх проблеми. На зустрічі вдалося обговорити багато важливих питань з приводу гуртожитків, викладачів тощо. Тішить те, що адміністрація реагує на заяву студентів з приводу некомпетентності викладачів, відсутність тепла і намагається їх вирішити».

На факультеті менеджменту та маркетингу «декан відповів на всі питання, був налаштований на діалог зі студентами. Сказав, що питання про Згуровського і Ковальова не в його компетенції».

На зборах фізико-технічного факультету адміністрація заявила, що «атака» на ректора пов’язана з майбутніми виборами в університеті та порадили студентам спочатку звертатись в деканат, а не «до ЗМІ чи інтернету». Також прозвучали тези, що учасники мітингу заблокували вхід до 1 корпусу, тому там утворився натовп студентів. На думку, адміністрації факультету, якби все проходило на 100 метрів далі від входу, то там би нікого не було.

Також сторінка «Правда КПІ» у Facebook (активісти пов’язують її з адміністрацією університету) повідомила, що на мітингу майже не було студентів, а для масовки організатори привели пенсіонерів.

Плани активістів

Студенти продовжують обговорення спільних дій у різних групах та поки чекають на виконання своїх вимог.

«Звертаємося до НАБУ, НАЗК щодо питань стосовно ректора. Працюємо з МОН, щоб вони звернули на це увагу. Вимагаємо перевірок всередині, до яких будуть залучені студенти, та ззовні. Крім того, консультуємось з Центром протидії корупції та Антикорупційним штабом», – розповів Іван Ніколенко, один з активістів та організаторів протесту.

На його думку, мітинг – це спосіб показати адміністрації, що їм не зійде з рук те, що вони зробили, і активісти надалі будуть контролювати процес, щоб розслідування відбулось.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button