Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Погром у селі Лощинівка на Одещині, який стався 2016 року. Фото: bessarabiainform.com

Шостого листопада Європейський суд з прав людини постановив, що Україна повинна сплатити п’ять млн грн компенсацій ромам, які постраждали під час погрому в селі Петрівка Одеської області.

Згідно з матеріалами справи, 7 вересня 2002 року внаслідок конфлікту в місцевому барі було вбито 17-річного українця. У вбивстві підозрювали рома. Жителі Петрівки почали вимагати вигнання ромської спільноти. Напередодні погрому сільська влада порадила ромам забратися геть та відключила електрику та газ у будинках.

Увечері 9 вересня натовп із кількасот людей почав вриватися в домівки ромів та нищити майно. Одну хату спалили. За цим спостерігали поліцейські, які не намагалися зупинити погромників. Після погрому багатьом ромам довелося продати погромлені домівки за безцінь.

Представниця української сторони стверджувала, що влада не відігравала ролі у погромі. Судді ж дійшли висновку, що влада була в найгіршому випадку співучасником злочину.

ЄСПЛ постановив, що було порушено статтю 8 (право на повагу до домівки), статтю 14 (заборона дискримінації) та статтю 3 (заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження) Європейської конвенції про права людини.

Суд задовольнив вимоги 17 з 19 позивачів. 12 постраждалих отримають компенсацію в розмірі 11 тисяч євро. Ще п’ятеро – по 9 тисяч євро.

Нагадаємо, у 2018 році праворадикальні й неонацистські організації почали влаштовувати регулярні погроми ромських таборів у Києві та по всій Україні. Зокрема, 23 червня у Львові восьмеро неонацистів напали на табір ромів, внаслідок чого загинув 24-річний ром. Йому розрізали живіт. Також постраждали ще троє ромів, зокрема десятирічний хлопчик.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button